Инсталиране на SSD в компютъра без отваряне на кутията?

SSD може да се инсталира в слота на разширителна карта, без да се отваря комппютърът
(снимка: IT Home)

На неотдавнашното изложение Computex 2024 тайванският производител на компютри и видеокарти MSI демонстрира оригинално решение за инсталиране на M.2 твърдотелни дискове (SSD) в системния блок на компютъра, което не изисква дори отваряне на кутията.

Инженерите на компанията са разработили разширителна карта, наречена M.2 Xpander-Aero Slider Gen 5, която отдалеч наподобява бюджетна видеокарта, но има чифт M.2 конектори.

Идеята е проста: M.2 Xpander-Aero Slider Gen 5 се инсталира в PCIe слота на дънната платка, а SSD-тата (две M.2 22110 устройства) се инсталират на самата M.2 Xpander-Aero Slider Gen 5 карта от задната стена на компютърната кутия.

Този метод наистина елиминира необходимостта от отваряне на кутията за добавяне или замяна на SSD устройства. Освен това решението се отличава с големи радиатори и въздушно охлаждане, а самата разширителна карта може да се инсталира на PCIe 5 слот, ако има такъв на дънната платка.

Разширителната карта M.2 Xpander-Aero Slider Gen 5 има чифт M.2 конектори
(снимка: IT Home)

IT Home цитира официални данни от MSI, че това конструктивно удобство не влияе на производителността на SSD диска. Разширителната карта поддържа до 2 твърди диска M.2 с размер 22110 и осигурява максималната скорост на предаване на PCIe 5.0×4.

Коментар