Microsoft аутсорсва своя най-добър AI софтуер

Редица от най-добрите AI продукти на Microsoft разчитат на технология, създадена от OpenAI
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft предава разработката на всички свои най-добри инструменти и софтуер за изкуствен интелект на OpenAI, твърди Тод Маккинън, главен изпълнителен директор на фирмата за сигурност на самоличността Okta. Това решение може да се окаже благодатно за основния конкурент Google.

Тъй като се стреми да защити позицията си в интернет търсенето, Google „вероятно върши най-добрата работа, като всъщност не се налага да възлага своите научноизследователски и развойни дейности на външни изпълнители”, казва Маккинън пред CNBC.

Така наречените трансформъри, които захранват днешните генеративни AI системи, „всички идват от Google”, подчертава Маккинън. Трансформърите са модели за дълбоко обучение, които научават контекста и по този начин значението на съдържанието чрез проследяване на връзки в последователни данни като думи.

„Всичко това дойде от Google, с DeepMind и изследванията”, каза Маккинън. „Искам да кажа, че пробивът беше изследване на Google, трансформърите, които са алгоритъмът, който всички LLM [големи езикови модели] използват, за да постигнат този голям напредък”.

Microsoft като „консултант” за AI

Има риск позицията на Microsoft в изкуствения интелект да се сведе до тази на „консултант”, смята Маккинън.

Неговият коментар идва в момент, когато редица от най-добрите продукти на Microsoft, като генеративния AI чатбот CoPilot и персоналните компютри, оборудвани с генеративен AI софтуер, започват да разчитат на технология, създадена от OpenAI – лабораторията зад чатбота с изкуствен интелект ChatGPT.

Microsoft инвестира милиарди долари в OpenAI, като общата ѝ инвестиция в стартъпа е нараснала до 13 милиарда долара до момента. През януари 2023 г. технологичният гигант от Редмънд заяви, че инвестицията му ще „ускори пробивите в AI, за да гарантира, че тези предимства са широко споделени със света”.

„Толкова е странно”, каза Маккинън пред CNBC. „Представете си, че работите в Microsoft. OpenAI е там, създавайки всички вълнуващи неща. Това е почти като Microsoft да се превърне в консултантска компания”.

Все пак Google има планина за изкачване, ако иска да постигне търговски успех със собствените си инвестиции в изкуствен интелект. Microsoft на практика се превърна в лидер в стремежа към базови AI модели, като се има предвид нейната инвестиция и партньорство с OpenAI. Това породи опасения, че позицията на Google в търсенето може да бъде подкопана, тъй като интернет потребителите все повече се обръщат към ChatGPT и други AI чатботове за своите нужди от търсене.

Собствените усилия на Google в областта на изкуствения интелект междувременно бяха съпътствани от редица публични грешки. Миналата година, когато Google представи своя чатбот Gemini AI, реклама в социалната мрежа X показа, че той дава грешен отговор на потребителски въпрос. Съвсем наскоро Gemini започна да създава неисторически изображения от подкани, свързани с история.

Впоследствие Google изтегли своя Gemini инструмент за генериране на изображения на хора и все още не е възстановил продукта, подготвяйки корекция.

Необходими са огромни инвестиции за успех

AI е рядък технологичен сегмент, който се зароди от значителната подкрепа на големи ИТ компании, а не от органични инвестиции в нови продуктови цикли, какъвто беше случаят с персоналните компютри и облачните изчисления.

„Това е различно от други поколения технологии, като например персоналните компютри, където не е задължително най-големите компании в света да имат предимство, защото цялата работа с персоналните компютри е, че те наистина бяха “разрушителни” в смисъл, че бяха почти играчки”, каза Маккинън.

„Няма нов AI модел, който да е като играчка. Единствената причина, поради която OpenAI успя да го накара да работи, е, че страхотната научноизследователска и развойна дейност, от която се нуждаеха – 10 милиарда долара от Microsoft, за да пуснат модела – не беше нещо “разрушително”, това беше инвестиция от 10 милиарда долара”, добави той.

Според него, огромните инвестиции на Big Tech в AI създават известни опасения за конкуренцията. „Най-големият риск”, който Маккинън вижда за бъдещата индустрия за киберсигурност, е, че проблемите с AI, произтичащи от дигиталните гиганти – като дезинформацията – ще „спрат напредъка в технологиите”.

„Потенциалът на изкуствения интелект е наистина висок”, каза той, но добави: „Всъщност очаквам промяната в регулациите да стигне толкова далеч, че ще оставим само най-големите, най-мощните компании да контролират AI”.

Коментар