Android получава три функции за защита от кражба

Потребителите на Android скоро ще разполагат с няколко функции за защита от кражба на смартфона и данните им (снимка: CC0 Public Domain)

Google позволи на избрани потребители да тестват нови функции за откриване на откраднати Android устройства. Тя бяха обявени на скорошната конференция за разработчици Google I/O, а сега потребители от Бразилия могат да се регистрират, за да ги тестват.

Използвайки сензори и модели в устройството, Android може да открие, че телефонът е грабнат от ръката ви и крадецът тича, кара велосипед или бяга с него. В този случай Theft Detection Lock просто ще заключи телефона ви.

По същия начин Offline Device Lock ще се задейства, „ако някой открадне вашето устройство и изключи интернета”, за да предотврати достъпа на крадеца до други данни, отбелязва 9to5Google.

И накрая, Remote Lock ви позволява да заключите телефона чрез обаждане на номер и да извършите проверка на сигурността. Тази функция ще работи по-бързо, отколкото влизането в Find My Device на друг компютър.

Трите функции ще бъдат въведени чрез услугите на Google Play (за версии на Android 10+) по-късно тази година. Google изтъква, че „отзивите на бразилските потребители са вдъхновили тези функции против кражба и страната ще бъде първата, която ще ги тества”.

Бета версията за функциите за защита от кражба е налична за устройства с Android 10 или по-нова версия (с някои ограничения). Може също да се наложи да се активират други настройки, за да работят новите функции нормално.

Коментар