Хуманоидни роботи действат напълно автономно в Tesla

Роботи Optimus вече изпълняват задачи във фабрика на Tesla напълно автономно
(снимка: Tesla Optimus)

Два хуманоидни робота Optimus работят напълно автономно във фабрика на Tesla, твърди компанията за електромобили на Илон Мъск. Това е едно от постиженията на главния изпълнителен директор, отбелязани от ПР отдела на Tesla с публикация в социалната мрежа X.

Ако има нещо хубаво в бъркотията с компенсационните пакети на Илон Мъск, които предизвикаха полемика сред акционерите, това е, че Tesla отново има PR отдел. В последните няколко месеца компанията изпраща повече съобщения от всякога досега и те са почти изцяло в духа на „Илон е най-великият изпълнителен директор на всички времена и Tesla щеше да направи много малко без него”, коментира Electrek.

В последния си туит официалният акаунт на Tesla изброява постиженията на компанията „под ръководството на Илон Мъск” от 2018 г., когато пакетът от заплати беше одобрен от акционерите – макар и по-късно отменен от съдия, след като беше установено, че бордът на Tesla е подвел инвеститорите.

Това вече е широко известно на публиката, но не и новината за роботите: „Въведени са два бота Optimus, изпълняващи автономно задачи във фабриката”.

Напоследък Tesla публикува много информация и видеоклипове за Optimus, но според последните информации, компанията все още обучава роботите, използвайки виртуална реалност и дистанционно управление.

Те биха изпълнявали полезни задачи в лабораторна среда, но въз основа на човешки вход, подобно на кукла. Сега обаче Tesla твърди, че роботите функционират напълно автономно във фабрика, което е голяма стъпка в развитието им.

По-рано изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че Tesla Optimus може да бъде пуснат в продажба още през следващата година. Той очаква Optimus да струва „по-малко от половината от кола” – това ще рече около 25 000 долара.

Коментар