ЕС губи 850 млрд. евро годишно от пиратството в спорта

21% от анкетираните българи признават, че са използвали незаконни онлайн източници, за да гледат спортни събития (снимка: CC0 Public Domain)

Докато голяма част от европейците се подготвят да гледат най-големите спортни събития, милиони от тях може да го правят нелегално, сочи нов доклад на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) относно възприемането, осведомеността и поведението на гражданите на ЕС.

12% от европейците са осъществили достъп или са стриймвали съдържание от незаконни източници, за да гледат спортни събития. Когато става въпрос за младежи на възраст 15-24 години, повече от една четвърт (27%) признават, че използват незаконни онлайн канали, за да гледат спортни състезания.

Незаконното излъчване онлайн засяга всички видове съдържание – включително спортни събития. EUIPO изчислява, че пиратството във всички медии генерира незаконни приходи в размер на 1 милиард евро годишно.

Според EUIPO, освен спортните предавания секторът на спортното оборудване в ЕС страда от загуба на продажби в размер на 850 милиона евро годишно. Това число не включва спортни дрехи, като фалшиви футболни тениски и спортни обувки, които представляват значителна част от оценените на общо 12 милиарда евро фалшификати на облекла в Европа годишно.

България е държавата в ЕС, в която практиката на онлайн пиратството е най-разпространена, като 21% от общия брой респонденти признават, че са използвали незаконни онлайн източници, за да гледат спортни събития. Следват Гърция (20%), Ирландия (19%), Испания (19%) и Люксембург (18%).

Според проучването, по-младите граждани на възраст 15-24 години съобщават за незаконен достъп до спортни събития онлайн два пъти по-често, отколкото останалите възрастови групи. Българските младежи са най-склонни да потребяват незаконно стриймване на спортни предавания – 47%, което е доста над средното за ЕС равнище от 27%. Следват ги младежите от Испания (42%) и Гърция (42%), Словения (39%) и Ирландия (34%).

Що се отнася до нарушенията на авторски права в онлайн пространството, стриймингът е най-популярният метод за достъп до незаконно телевизионно съдържание – 58% от пиратството в ЕС се осъществява чрез стрийминг, а 32% – чрез изтегляне.

Според информационното табло на EUIPO за интелектуалната собственост и младежта, средно 10% от младежите в ЕС на възраст 15-24 години признават, че умишлено са купували фалшива спортна екипировка, като това е най-често срещано сред гръцките младежи – правили са го 18% от тях. От друга страна, 7% от младите европейски потребители са купили фалшифицирани стоки по случайност.

Въздействието на тези продажби на фалшифицирани стоки в ЕС е значително. Според изчисленията на EUIPO, те водят до обща загуба в размер на 851 милиона евро годишно, които се равняват на 11% от общите продажби в сектора.

Франция, Австрия и Нидерландия търпят най-големи парични загуби, всяка от които възлиза на стотици милиони евро. От гледна точка на пропорционалното въздействие, най-потърпевши са Румъния, Литва и Унгария, където фалшифицираната спортна екипировка представлява до 20% от общия обем на загубата от продажби във всяка от тези държави.

В рамките на операция „Фалшива звезда” – инициатива, насочена срещу фалшифицирани стоки, нарушаващи правата на известни марки, полицейските органи в цяла Европа откриха и конфискуваха 8 милиона фалшифицирани луксозни и спортни стоки, което е повече от половината от 14-те милиона фалшифицирани артикула, конфискувани през 2023 г.

Фалшифицираните спортни стоки включват фалшиви текстилни изделия, обувки, етикети, кожени изделия и аксесоари за облекла, включително спортни обувки и облекла, чиято стойност на дребно се оценява на 120 милиона евро. В резултат на операцията са арестувани 264 души, свързани с фалшификатите.

По време на операцията са открити 552 611 броя обувки, 1 140 343 броя спортни облекла и 5 497 460 фалшиви етикета с лога.

Изземванията потвърждават, че много от крайните фалшиви стоки са завършени в Европа, където фалшифицираните лога се поставят върху продукти без етикет. При разобличаването на групи за фалшифициране операцията разкри и други тежки престъпления, като организирана престъпност, контрабанда, измами и пране на пари.

Коментар