Windows 10 става по-сговорчива с Android устройствата

Потребителите на Windows 10 получават подобрена функционалност за Android устройства
(снимка: Microsoft)

Microsoft разпространява от тази седмица актуализация на Windows 10, която коригира много пропуски в сигурността и добавя нови функции. Ъпдейтът  Windows 10 KB5039211 подобрява и работата с Android смартфони.

Тъй като това е задължителна актуализация за сигурност, изтеглянето и инсталирането ще започнат автоматично на потребителските компютри, подчертава Windows Latest. Можете да проверите наличността на актуализацията от Settings > Security & Updates > Check for updates.

Ако не виждате актуализацията на вашия компютър с Windows 10, изтеглете .msu офлайн инсталаторите от официалния уебсайт на каталога за актуализации. На тази страница са изброени всички налични актуализации за различни версии на Windows 10 (22H2 и 21H2) и за други процесори и процесорни архитектури.

След инсталиране на KB5039211, Windows 10 ще надстрои до компилация 19044.4529. Microsoft също така коригира няколко грешки в основните процеси, потребителския интерфейс и функциите на Windows.

Управление на Android устройства

Една от новите функции, включени в KB5039211, улеснява работата с Android смартфони. Ако използвате приложението Phone Link, за да свържете Android устройството си с вашия Windows 10 компютър, тази актуализация прави удобно управлението на екранни снимки.

Всеки път, когато заснемете екранна снимка с телефона, ще видите известие на компютъра, за да я редактирате с помощта на инструмента за изрязване Snipping Tool. Можете и да коментирате екранната снимка.

За да работи тази функция, трябва да надстроите Phone Link и да изтеглите най-новата версия на пакета Cross Device Experience Host. Стартирайте Microsoft Store и се насочете към раздела Library. Проверете за нови актуализации и ги изтеглете и инсталирайте. След това свържете вашия телефон към компютъра си чрез Phone Link, ако още не сте го направили.

Накрая отворете Settings > Mobile devices > Manage Devices и активирайте превключвателя “Get new photo notifications”, за да използвате тази функция.

Изчистване на бъгове

Microsoft коригира съществуващи грешки с новата актуализация на Windows 10:

  • Процесът lsass.exe спря да отговаря след инсталиране на актуализациите на сигурността от април 2024 г. на Windows сървър РС. Освен това имаше проблем с изтичане на памет, възникнал по време на повикване на Local Security Authority (Domain Policy) Remote Protocol (LSARPC). И двата проблема вече са отстранени.
  • При използване на приложения за споделяне на екрана се появяваше скрит прозорец, без заглавие и неразрешим.
  • Бутонът за споделяне на USB контролерите не работеше с лентата за игри Game Bar.

Все пак остават няколко проблема, които все още не са коригирани.

Известни проблеми в KB5039211

  • Copilot все още създава проблеми в Windows 10. Той премества иконите между дисплеите в настройка с няколко монитора, причинявайки проблеми.
  • Copilot не работи, когато използвате лентата на задачите Taskbar във вертикална ориентация. Copilot няма да бъде наличен, ако се опитате да го използвате в някой от горните сценарии.
  • Грешката в профилната снимка все още остава и извежда код 0x80070520, когато се опитате да я промените. Често промяната е успешна и грешката се появява неправилно.
  • Наличен е също проблем с DHCP Option 235, който има временно решение.

Microsoft все още работи за коригиране на грешките, изброени по-горе.

Коментар