Крипто пазарът постигна ръст от 8,6% през май

Всичките Топ 10 криптовалути по пазарна капитализация отчетоха повишение на стойността си през май (снимка: CC0 Public Domain)

Крипто пазарът отчете възстановяване през май месец, което се изразява в регистриран ръст от 8,6% на общата пазарна капитализация, сочи нов доклад на борсата за цифрови активи Binance.

За растежа допринасят две основни регулаторни събития – предварителното одобрение на спот ETF-ите за ETH от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) и приемането на Закона за финансовите иновации и технологии в 21-ви век (FIT21) от Камарата на представителите на САЩ.

В допълнение, спот ETF-ите на BTC отбелязаха 14 последователни дни на нетни потоци, което допринесе за цялостното положително представяне на пазара.

Общата заключена стойност (TVL) в децентрализираното финансиране (DeFi) отчете ръст от 21,7% през месеца. Сред десетте най-големи вериги ключови резултати отбелязаха Merlin, TON и Solana, които регистрираха месечни печалби от съответно 183%, 135% и 36%. Няколко нововъзникващи протоколни проекта – Pendle Finance, Athena, Morpho и Polymarket, отбелязаха съществен ръст през май.

За разлика от по-широката динамика в индустрията, незаменимите токени (NTF) отчетоха спад от 41% спрямо април. Въпреки че Ordinals (NFT на Биткойн мрежата) остана водеща по обем на продажбите колекция, тя отбеляза 71% спад за месеца. Други водещи колекции, включително NodeMonkes, Crypto Punks и Bored Ape Yacht Club, също отбелязаха значителен спад в обема на продажбите.

Всичките ТОП 10 криптовалути по пазарна капитализация отчетоха повишение на стойността си през май. Solana регистрира най-силно представяне, а стойността ѝ се повиши с 33,9% – вследствие на ръста от 33,4% (4,84 млрд. щ.д.) на TVL показателя на екосистемата DeFi, а месечните обеми на веригата DEX достигнаха 31,2 млрд. долара. Това до голяма степен се дължеше на силното представяне на мемекойните на Solana, като BONK и WIF.

Неочакваното одобрение от SEC на спот ETF-ът на Етериум доведе до 26,8% ръст на валутата за месеца и отбеляза забележителна победа за индустрията. Криптовалутата TON се нарежда на трето място през месеца, като отбеляза 24,2% увеличение на стойността, след като DeFi TVL-ът на TON продължи да изтласква исторически върхове, нараствайки с 227,8% за месеца и достигайки 326 млн. долара.

Мемекойните също повишиха цената си, като DOGE и SHIB поскъпнаха съответно с 19,9% и 11,4% за месеца. Междувременно AVAX отчете ръст от 12,4%, а BTC – 12,2%, след като спот ETF-ите на BTC отбелязаха 14 дни на последователни нетни притоци. В съответствие с по-широките пазарни тенденции, XRP, BNB и ADA отбелязаха по-скромни печалби от съответно 6,1%, 5,6% и 4,7%.

Коментар