AI става изтънчен, прагматичен и вездесъщ в Honor Magic6 Pro

Визията на Honor Magic6 Pro е подобаваща за телефон от висок клас, с усещане за лукс и надеждност (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато преди години в смартфоните се появиха първите наченки на изкуствен интелект, приложенията за снимане можеха да разпознават лицата на хора, очертавайки ги в зелени квадратчета, за да променят автоматично настройките като за портрет. Това беше впечатляващо. Днес AI в смартфоните е отишъл много по-далеч и не се манифестира в зелени квадратчета, а в ежедневна полезност. Той е изтънчен, фин, прагматичен и е налице във всички дейности и приложения. Неговата еманация е Honor Magic6 Pro.

Флагманският смартфон Honor Magic6 Pro има усъвършенстван AI, забележителна камера и мега-издръжлива батерия наред с мощни изчислителни ресурси.

Повече и по-умен AI

Редица AI функции правят Honor Magic 6 Pro лесен за работа и за всякакви ежедневни дейности. Например, функцията Magic Text позволява бързо извличане на текст от изображение. Ако в снимка има телефонен номер, можем да го докоснем и маркираме, за да инициираме обаждане.

При наличието на текст можем да маркираме дума или израз, за да го копираме и използваме в друго приложение, например да го впишем в бележка или изпратим по е-поща. А може и да не се наложи да го копираме, защото е възможно да го „плъзнем” настрани и вкараме директно в друго приложение – например, можем да вземем пасаж от текст, да го завлачим надясно и да го „пуснем” в Gmail или Notes.

Екранът, в който се намираме, се „сгъва” и отдясно се появява вертикален ред от възможни приложения, в които можем да „поставим” копираното. Това може да има много полезни приложения. Например, ако сме снимали с камерата си нечия визитка, контактна информация от брошура или билборд – можем да използваме данните, без да преписваме.


Изкуственият интелект е навсякъде из този телефон и ако се заиграем да разгледаме настройките му, ще намерим и много други AI помощници. „Смарт” функциите проявяват съобразителност, каквато доскоро не бихме очаквали от телефон. Например, умното настройване на дисплея може да променя резолюцията на екрана динамично, за да пести енергия.

Подобни функции подсказват как AI в нашите телефони става и ще става все по-важен. Той кара устройството да работи „хитро”, променяйки параметрите на Magic6 Pro в зависимост от обкръжаващата среда и от нашите собствени потребности.

Струва си да се отбележи, че текстовите AI се обработват на устройството с помощта на MagicLM на Honor, неговия собствен голям езиков модел. Голяма част от интелигентните функции са свързани с боравенето с изображения и с камерата.

Класна камера

Honor Magic6 Pro е богат на инструменти за тези, които обичат да експериментират с фотографията. Има 50-мегапикселов обектив с променлива бленда (f/1.4 до f/2.0), 180-мегапикселов „перископен” телефото обектив, който предлага 2,5-кратно оптично увеличение, достигащо до 100-кратно цифрово, както и 50-мегапикселов ултраширок обектив. Отпред, вградена в дисплея, стои 50-мегапикселова селфи-камера, съчетана с 3D камера за дълбочина.

Телефото-обективът е едно от най-вълнуващите неща в камерата. С неговото 100-кратно увеличение човек може да наднича там, където обичайно „гледат” само големите телефото-обективи на професионалните фотоапарати – онези дълги „тръби”, дълги по един лакът, с каквито обичайно се снима сред дивата природа. Можем съвсем спокойно да преброим чорапите на простора на балкон в блок, намиращ се на 100 метра от нас, или да видим птиченцата в далечно гнездо, без да се приближаваме и да смущаваме дивия живот.


Видео може да се записва в 4K резолюция с до 60 кадъра в секунда и с доста по-голяма интензивност при по-обичайна резолюция. Функциите за забавен или ускорен каданс са удоволствие за всеки любител на съвременната мултимедия, така че Honor Magic6 Pro е забележителен избор за създателите на видео-съдържание за влогове и тематични канали в социалните мрежи.

Селфитата, направени с предната камера, са бистри и с ярки цветове. Тази камера може да заснеме и 4K видео, макар и „само” с 30 кадъра в секунда.

Производителност и дълготрайна батерия

Както подобава на телефон с толкова много AI и фотографски умения, Magic6 Pro е базиран на високопроизводителен процесор и много оперативна памет. Неговият 8-ядрен Snapdragon 8 Gen 3 е способен да „сдъвче” с лекота всякакви задачи и взискателни приложения и игри, а оперативната памет от 12 GB е подкрепена от още няколко гигабайта динамична памет (Honor RAM Turbo, т.е. оперативна памет „назаем” от основната памет). Има и щедро място за съхранение от 512 GB.

При интензивно използване прави впечатление, че телефонът се затопля доста. Но това не значи, че черпи много енергия от батерията. Всъщност, силициево-въглеродната батерия позволява на Honor да осигури невероятна мощност в малко пространство. Акумулаторът от 5600 mAh е толкова издръжлив, че можем да изцедим два дни непрекъсната работа от този телефон – при нормално използване. А когато дойде време за зареждане, то е сравнително бързо с до 80 вата кабелно и 66 вата безжично зареждане.

 

Дисплей, визия, дизайн

6,8-инчовият OLED дисплей на Honor Magic6 Pro радва окото с ясен, кристално чист образ, благодарение на своята резолюция от 2800х1280 пиксела. Заоблените краища от двете страни на дисплея са приятни на допир и превръщат в удоволствие функциите по „изтегляне” на динамично меню с основни приложения, което се „издърпва” чрез плъзгане надясно.

Визията е подобаваща за телефон от висок клас. Метална рамка обхваща корпуса и му придава якост и усещане за лукс и надеждност. Телефонът поляга в ръката приятно, с усещането за нещо солидно. Приятно е за дланта (е, не толкова – за джоба). Гърбът пък е изработен от силициев полимер, който сполучливо имитира кожа – в нашия случай пепеляво-резедава, но Honor Magic6 Pro има и черен модел.

Огромният, изпъкнал модул на камерите на гърба е кръгъл като око на демоничен звяр от научно-фантастичния жанр. Този дизайн може да е леко дразнещ или пък много симпатичен в зависимост от нрава на притежателя си, защото реално телефонът никога не може да легне хоризонтално върху повърхността на маса или бюро – горният му край всякога остава леко повдигнат.

Макар да изглежда деликатен, всъщност Honor Magic6 Pro е много издръжлив на въздействия: той има рейтинг IP68 за защита от прах и вода. Това означава, че няма да имаме притеснения да го използваме за снимане при дъжд или да се забавляваме с него на плажа.

 

Сигурност и софтуер

Отключването с лицево разпознаване използва система, подобна на Face ID на Apple, като картографира контурите на лицето за по-голяма точност и сигурност. Работи безупречно дори в сумрак, така че като цяло на тази технология може да се разчита.

Що се касае до софтуера, Magic6 Pro идва с MagicOS 8 на Honor, базирана на Android 14. Honor обещава четири актуализации на версията на Android и пет години корекции за сигурност. Фабрично телефонът идва с някои непоискани програми като например Netflix, Booking.com, TikTok – но пък много хора няма да се възпротивят на това предложение.

Honor Magic6 Pro – технически характеристики:

  • Размери и тегло: 162,5×75,8×8,9 мм; 225 г (със стъклен гръб) или 229 г (с гръб от веган кожа)
  • Чипсет: Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3 (4 нм)
  • Процесор: 8-ядрен (1×3,3 GHz Cortex-X4, 3×3,2 GHz Cortex-A720, 2×3,0 GHz Cortex-A720, 2×2,3 GHz Cortex-A520)
  • GPU: Adreno 750
  • Памет: 256 GB до 1 TB
  • RAM: 12-16 GB
  • Дисплей: LTPO OLED, 1 млрд. цвята, 120Hz, Dolby Vision, HDR, 1600 нита; диагонал 6,8 инча, съотношение 91,6% екран към тяло; 1280×2800 пиксела резолюция, NanoCrystal Shield защита
  • Основна камера: 50 MP модул f/1.4-2.0, 23 мм (широкоъгълна) + 180 MP, f/2.6 (перископна телефото) с 2,5 оптическо увеличение + 50 MP, f/2.0 (ултра-широкоъгълна) с LED светкавица, HDR
  • Селфи-камера: 50 MP, f/2.0, 22 мм с автофокус
  • Комуникации: GSM / CDMA / HSPA / CDMA2000 / LTE / 5G; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, Bluetooth 5.3; NFC, IR
  • Портове: USB USB Type-C 3.2
  • Сигурност: сензор за пръстов отпечатък (под екрана, оптически), Face ID;
  • Батерия: Si/C 5600 mAh вградена, 80W кабелно зареждане, 66W безжично
  • SIM: Двойна SIM (Nano-SIM)
  • Защита: IP68 за устойчивост на прах и вода
  • Софтуер: Android 14, MagicOS 8

Наличност и цена

Флагманският смартфон Honor Magic6 Pro е широко достъпен в търговската мрежа у нас на цени, започващи от малко над 1800 лв. Моделът може да се купи и от телеком операторите в брой или на изплащане с мобилни планове.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар