Nvidia оптимизира мобилната графика

Нова технология за мобилни компютри на Nvidia позволява автоматичен избор на най-подходящия графичен процесор в зависимост от изпълняваното в момента приложение. Optimus автоматично пренасочва задачите към дискретния графичен процесор на Nvidia или интегрираната графика на Intel, като по този начин осигурява баланс между производителност и по-продължително използване при захранване от батерията.

Точно както функционират хибридните коли, избирайки дали да се движат на бензин, или да активират електрическия мотор в движение и според условията, технологията Nvidia Optimus прави същото нещо, но за графичните процесори.
Потребителите вече няма да трябва да избират дали да се възползват от високата графична производителност или възможността за по-продължителна работа при захранване от батерията, коментира Рене Хаас, генерален мениджър на подразделението за мобилни компютри на Nvidia.
Optimus мигновено пренасочва натоварването през най-подходящия графичен процесор (интегрирания или дискретния), като по този начин удължава времето за работа на батерия до 2 пъти спрямо решенията, които разполагат само с дискретна графика.
Когато потребителят пусне 3D игра, гледа видео или използва графичния процесор за интензивни сметки, то натоварването бива пренасочено към дискретната графика на Nvidia. Когато обаче се използват базови приложения в 2D режим, като например браузване в интернет или имейл клиент, интегрираният графичен процесор е повече от достатъчен и само той е активен.
Крайният резултат се изразява в по-дълго време на работа при захранване от батерия, без обаче това да води до компромис с графичната производителност на системата.
Гениалното в технологията Nvidia Optimus е нейната простота“, коментипа д-р Йон Педи, президент на Jon Peddie Research, пионер в графичната индустрия и водещ анализатор.
Мобилни компютри с Nvidia Optimus ще бъдат налични съвсем скоро. Asus, например, има готовност да пусне няколко модела с новата технология.

Коментар