Скок в търсенето на евтини смартфони

Продажбите на бюджетни телефони се увеличиха рязко през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Предлагането на евтини смартфони рязко се увеличи, сочи нов доклад на анализаторската компания Omdia. В периода януари-март 2024 г. производителите по света са доставили над 120 милиона устройства под 150 долара. Това е с една трета повече отколкото преди година, когато доставките на такива устройства бяха на ниво от 90 милиона единици.

Особено впечатляващ ръст се наблюдава в ултра-бюджетната категория, към която анализаторите включват смартфони с цена под 90 долара. През първото тримесечие на годината доставките на такива устройства са се увеличили почти двойно, от 18,3 на 34,2 милиона броя.

Тенденциите в развиващите се пазари са един от основните фактори, стимулиращи растежа в бюджетния сегмент. Циклите на смяна на устройствата там са по-кратки, отколкото в развитите страни, а купувачите надграждат своите телефони по-често.

В същото време собствениците на модели в средния ценови сегмент, най-широката категория на пазара, избират или по-висок клас устройства като следващ смартфон, или, обратно, по-прости устройства с атрактивна цена.

Освен това търсенето се подхранва от самите производители, които разширяват гамата си от евтини смартфони в развиващите се страни като Индия.

Търсенето на смартфони от среден клас с цени от $151 до $600, което спадна рязко в началото на миналата година, не се възстанови до януари-март 2024 г. Освен това техните доставки са намалели с още 2 милиона единици в сравнение с миналогодишните цифри, до 106,6 милиона единици.

В средният клас телефони се обособиха два ценови диапазона, в които продажбите намаляват: от $151 до $250 и от $401 до $600. В същото време доставките на устройства, струващи от $251 до $400, се увеличиха от 31,9 на 34,5 милиона единици.

Интересното е, че на пазара се наблюдава търсене на по-скъпи устройства с цени около $600. Доставките им се увеличиха от 70 на 73 милиона броя.

Като пример анализаторите посочват новата серия смартфони Samsung Galaxy S24, която излезе на пазара в края на януари 2024 г. През първото тримесечие южнокорейският производител достави 14,3 милиона от тези водещи устройства по целия свят. За сравнение, миналогодишният резултат на предишната серия S23 беше 11,8 милиона единици.

В същото време възходящата динамика не засегна категорията премиум модели над $751. Доставките на такива смартфони през януари-март 2024 г. са спаднали до 61,3 милиона броя, докато година по-рано бяха 66,4 милиона броя.

Като цяло тенденциите, изброени от Omdia, показват все по-силно разделение на пазара на смартфони между потребителите на бюджетни устройства, които са концентрирани в развиващите се страни, и купувачите на модели от висок клас от икономически по-развитите региони.

Коментар