Интегрират соларни панели в шумозащитни стени за пътища

Учени установиха, че акустичната изолация на стъклени PV модули е в същия диапазон или по-добра от тази на наличните в търговската мрежа звукопоглъщащи елементи
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от немския институт за слънчеви енергийни системи ISE при института „Фраунхофер“ тестват нови концепции за модули за интегриране в крайпътни шумоизолиращи стени за монтаж около магистрали и железопътни линии. Надеждата на учените е, че някои от подходите ще се окажат рентабилни решения за генериране на енергия от новопостроени антизвукови стени, при реконструкции или допълнителни проекти.

Проучването, наречено PVwins, води началото си от 2020 г. и вече е на етап тестване на открито. Изследователският екип е разработил пет различни интегрирани PV решения за вграждане в звукопоглъщащи стени, обикновено разположени в населени райони с натоварени пътища и железопътни линии. Обект на изследване са дизайнът, прототипирането, производството, икономическият потенциал и продаваемостта.

Някои от решенията, разработени в рамките на проекта, позволяват издигането на звукови стени, направени само от фотоволтаични панели – тоест без необходимост от допълнителни шумопоглъщащи елементи. Други са подходящи за преоборудване на съществуваща инфраструктура.

Модулите, предвидени за самостоятелно монтиране с цел намаляване на шума, са по-големи и по-здрави от конвенционалните панели, с размери 3,96 м, с 6 мм стъклени панели и стабилна рамка, обясни ръководителят на проекта Джейкъб Форстър. Другите модули, които се монтират върху стени и вертикално, са стандартни модули със стъклен лист с алуминиева рамка. „Тук мотивацията не беше използването на специални модули, а по-скоро търсенето на евтини компоненти“, каза Форстър.

След първите тестове екипът е бил „положително изненадан“, че акустичната изолация на тежките стъклени модули е в същия диапазон или дори малко по-добра от наличните в търговската мрежа звукопоглъщащи елементи за изграждане на шумозащитни стени.

Потенциалът за този тип вертикално фотоволтаично приложение е значителен, според последното изследване на Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRC). Институтът за слънчеви енергийни системи ISE при института „Фраунхофер“ участва и в друго интегрирано PV проучване, известно като MASS-IPV.

Коментар