EnergyStar и в центровете за данни

От това лято центровете за данни ще могат да се сдобиват със сертификат Energy Star. Работите по официализиране на еко етикета са на финалната права в американската Агенция за опазване на околната среда (EPA), предаде GreenTech.bg.

На конференция в Сан Хосе миналата седмица, шефът на Energy Star Александра Съливан съобщи, че сертифицирането може да започне още през юни. Компаниите ще тестват онлайн своите системи, за да разберат дали те са енергийно ефективни.

Най-високо класиралите фирми, 25% от всички, ще имат право на одит от страна на EPA, за да се сдобият с етикета Energy Star.

Измерванията за Energy Star сертификация ще отчитат най-вече показателя PUE, т.е. енергията, която отива за компютърни изчисления, а не за осветление, охлаждане или други некомпютърни операции.

Някои експерти са изненадани от факта, че изследванията няма да отчитат дали даден център за данни се намира на място със студен или топъл климат, както и неговата степен на надеждност. Според EPA, под внимание трябва да бъде взета само консумацията от непрекъсваемите токозахранващи източници (UPS-те).

Агенцията работи по няколко сертификата за корпоративен компютинг, в допълнение към този за центровете за данни. Подготвя се например сертификат за системите за съхранение на данни. Наскоро EPA пусна Energy Star и за сървъри.

Коментар