ЕК с по-строга директива за забавените плащания

Европейската комисия промени директива 2000/35/ЕО относно борбата със забавяне на плащане по търговски сделки. Проблемът е особено актуален във всички страни-членки на ЕС, в контекста на световната финансова и икономическа криза, коментираха от Българската стопанска камара, която обяви подкрепата си за промените.

Считаме, че предлаганите промени ще подобрят възможностите за събиране на просрочени вземания и ще стимулират стопанските субекти към своевременно изпълнение на задължения за плащане по търговски сделки“, гласи официалната позиция на БСК.

Специално внимание се обръща върху предложението за въвеждане на по-строг режим при забавени плащания от страна на държавни органи, тъй като вътрешното ни законодателство третира различно публични и частни длъжници, като ги поставя в неравностойно положение.

Нещо повече, държавните органи у нас са поставени в привилегировано положение в глава 46 от ГПК, която не допуска принудително изпълнение срещу тях“, посочиха от БСК.

Промените в директивата предвиждат изискване държавните органи да плащат фактурите по търговски сделки за доставка на стоки или предоставяне на услуги в рамките на 30 дни (в момента този срок е 60 дни). След изтичането на този срок кредиторът ще има право на обезщетение в размер на 5% от конкретната сума, в допълнение към лихвата за забава на плащане и обезщетението за разноските по събирането.

БСК изразява подкрепа и за промяната, според която договорното изключване на лихва за забавено плащане ще се приема за явна злоупотреба.

Камарата предлага като мярка за борба срещу междуфирмената задлъжнялост и проблемите със забавените плащания в директивата да се включи дефиниция на „неоспорените вземания”, като се определят по-широки, разумни граници на този вид вземания.

Друго предложение на БСК е да се подобри нормативната рамка по отношение на сроковете за разглеждане и произнасяне по предявени искове за получаване на плащане.

Коментар