Образование и R&D са нужни на ИТ сектора ни

Образователната система има ключово значение за устойчиво развитие на технологичния сектор в България и Румъния. Около това мнение се обединиха участниците в регионална среща по проект eSkills в Букурещ.

Стратегическото развитие на ИТ технологиите в региона следва да приоритизира научно-развойната дейност (R&D), е друг извод от срещата, в която участва и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Проблематиката следва да получи обществен отзвук и да се дебатира. И не на последно място е необходимо да се помисли за целенасочени държавни и европейски политики в подкрепа на образованието и R&D.

От страна на БАИТ в срещата участва Стоян Боев, заместник-председател на УС на асоциацията и председател на комисия по международно сътрудничество, европейски проекти и програми.

Срещата в Букурещ се проведе в навечерието на европейска седмица на е-Уменията, която акцентира върху нарастващото търсене на компетентни ИКТ потребители и професионалисти, които да допринесат за развитие на една конкурентноспособна и иновативна Европа.

Кампанията цели да информира учениците, младите професионалисти и предприемачите от средния и малкия бизнес за широкото разнообразие от възможности, които ИКТ-професиите предлагат.

През предстоящите месеци обществените власти, както и различни ИКТ компании, образователни институции и ученици ще вземат участие в стотици дейности, тренинги, състезания и още много други мероприятия. Кулминацията на осведомителната кампания ще бъде от 2 до 6 март 2010 – седмица, посветена на европейските е-Умения.

Коментар