Apple ще пригоди за AI всички нови iPhone 16

Дори айфоните, които не са Pro, ще получат най-мощния чип на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще пусне серията смартфони iPhone 16 през септември. Вече има слухове, че моделите, които не са Pro, също ще получат новия и най-мощен чип от A серия – Apple A18 Pro.

Започвайки със серията iPhone 14, Apple използва Bionic чипове от старо поколение за не-Pro моделите. Със серията iPhone 15, компанията добави марка „Pro” към чипсета за моделите Pro.

Въпреки това, според последните слухове, дори не-Pro айфоните ще използват новия чип от A-серия (вероятно наречен A18 Pro). Това твърди @Nicolás Alvarez в платформата X, който е открил подходящи кодове в бекенда на Apple. Кодовете разкриват, че и четирите модела iPhone 16 ще се захранват от чип A18 Pro.

A15 Bionic беш достатъчно способен да изпълнява основните функции в iOS. Но това вече не е така. iOS 18 интегрира Apple Intelligence, което изисква телефонът да изпълнява някои AI функции “естествено” на устройството.

Докато тези функции са основни за вградения изкуствен интелект, NPU в по-старите чипове не са достатъчно способни, за да ги изпълняват. В резултат на това само моделите Pro от серията iPhone 15 (с чип A17 Pro) поддържат Apple Intelligence.

Твърди се, че чипът A18 Pro ще има по-мощен NPU, в сравнение с A17 Pro от миналата година. Това може да доведе до забележима разлика в производителността на AI между двата чипа.

Желанието за внедряване на Apple Intelligence във всички нови айфони вероятно е причината Apple да реши да захранва и не-про iPhone 16 моделите с новия чип.

Коментари по темата: „Apple ще пригоди за AI всички нови iPhone 16”

добавете коментар...

  1. User

    Това са черни кутии затворен код. Бъдещето е на open source и свободните технологии.

Коментар