Цените на паметите скачат, Samsung печели

Samsung печели солидно от повишеното търсене на DRAM и NAND Flash памети
(снимка: Samsung)

Търсенето и цените на DRAM и NAND Flash паметите се покачват, а Samsung – основен доставчик за този сегмент от пазара – регистрира 13-кратно увеличение на печалбата си през второто тримесечие на годината.

Очакваният оперативен доход на компанията за периода април-юни 2024 г. възлиза на 6,34 милиарда долара, спрямо 486 милиона долара година по-рано, съобщи Gizmochina.

Основният двигател на този ръст e подобреното представяне на подразделението за полупроводници на Samsung, което ще отчете печалба от 3,34 милиарда долара, в сравнение със загуба от 3,15 милиарда долара за същия период на миналата година.

Повишеното търсене на високопроизводителни DRAM чипове, особено тези, използвани в приложения с изкуствен интелект (AI), подхранва растежа на Samsung. Цените на DRAM чиповете скочиха с 13% до 18%, докато NAND Flash чиповете, използвани за съхранение на данни, се повишиха с 15% до 20%.

Но въпреки общия ръст на печалбата, мобилният бизнес на Samsung буксува. Очакваните оперативни приходи на подразделението за второто тримесечие ще бъдат 1,6 милиарда долара, което е сериозен спад – от 2,21 милиарда долара, генерирани година по-рано.

Спадът в мобилния бизнес на корейския гигант се дължи на по-високите разходи за компоненти и маркетинг, както и на инвестициите в развитието на AI услуги. Броят на доставените смартфони остава на нивото от миналата година.

Samsung ще обяви нови сгъваеми телефони Galaxy Z Fold 6 и Galaxy Z Flip 6 заедно с нови мобилни аксесоари на 10 юли в Париж. Компанията ще представи и нов Galaxy Ring за наблюдение на здравето.

Очаква се южнокорейският технологичен гигант да публикува подробен отчет за приходите си през второто тримесечие в края на юли.

Коментари по темата: „Цените на паметите скачат, Samsung печели”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    Помните ли как преди 5-6г. си мислехме, че ще има евтини хардове по 100 тб. “до 5-6 години”

Коментар