Ефикасен лек срещу шпионските функции на Windows 11

Не е тайна, че операционната система Windows 11 е пълна с шпионски функции
(снимка: CC0 Public Domain)

Култовата помощна програма xp-AntiSpy от времето на Windows XP, която се използваше за почистване от ненужни и опасни функции, се възражда под името xd-AntiSpy, този път за Windows 11. Известно е, че актуалната операционна система на Microsoft е пълна с функции за проследяване на потребителите, както и с функции, които не са необходими на повечето потребители, но консумират системни ресурси.

Специална характеристика на помощната програма xd-AntiSpy е нейният отворен код, отбелязва Neowin. Ироничното в случая е, че разработчикът публикува кода в GitHub, световно известно хранилище, което е под крилото на Microsoft от 2018 година.

Разклонение или логическо продължение

Оригиналната програма xp-AntiSpy дава на потребителите възможност да деактивират телеметричните функции, които бяха включени дори в Windows XP – най-„народната” операционна система, пускана някога от Microsoft. Но през 2001 г., когато се появи тази версия, Microsoft все още не следеше тотално потребителите – телеметричните функции в Windows XP са десетки пъти по-малко, отколкото в Windows 11.

xd-AntiSpy не може да се счита за напълно нов софтуер. Тя е прекият наследник на xp-AntiSpy, зад който стои авторът на оригиналната програма. xp-AntiSpy е създадена за Windows XP, но с течение на времето в нея е вградена поддръжка първо за Vista, а след това за Windows 7. Създателят на програмата не съобщава за поддръжка на Windows 8 и 8.1.

xp-AntiSpy получи последната си глобална актуализация през 2011 г., когато излезе версия 3.98 – по това време нямаше нито Windows 8, нито Windows 8.1. През 2015 г. програмата беше актуализирана до версия 3.98-2, като единствената иновация в нея е поддръжката на Windows 10, пусната през юли 2015 г.

Очевидно тази актуализация е принудителна. По времето, когато излезе Windows 10, Microsoft беше вградила гигабайти телеметрия в новата си система и заваляха потоци оплаквания от недоволни потребители.

Какво се промени

Когато създава xd-AntiSpy, разработчикът, известен под псевдонимите Builtbybel и Belim, решава да се откаже от езика C++, който използва за написването на xp-AntiSpy. Той пренаписва целия код на оригиналната помощна програма на C#.

Съкращението в името на новата програма, което преди се отнасяше за Windows XP, вече има съвсем различно значение. Отсега нататък това е съкращение на фразата “екстремна защита”.

(екранна снимка: builtbybel/GitHub)

За да не се ограничава само до Windows 11, разработчикът е научил xd-AntiSpy да деактивира ненужните и шпионски функции в браузъра Edge. Това е новият стандартен браузър на Microsoft, който се инсталира с Windows 11 и е много дълбоко вграден в системата – няма да е възможно да го премахнете напълно с основни инструменти.

Освен името, програмата промени и номера на версията си. Към момента е достъпна за изтегляне версия 4.0-4b, която замести компилацията 3.98-2 от преди почти седем години.

xd-AntiSpy се разпространява напълно безплатно и не изисква инсталация. Архивът “тежи” по-малко от 400 KB и може да бъде стартиран на различни компилации на Windows 11. Успешното стартиране е потвърдено на версии 22H2 и 23H2.

Въпреки малкия си размер, програмата позволява деактивиране на много функции на Windows 11 и Edge. За всяка от тях има анотация, така че потребителят да разбере какво може да деактивира. xd-AntiSpy е написана изцяло на английски, но разработчикът вече превежда програмата и на други езици.

Коментар