Германия разпродава биткойни и понижи курса

Продажби на криптовалута от германското правителство разтревожиха инвеститорите 
(снимка: CC0 Public Domain)

От няколко седмици германското правителство се освобождава от биткойни на стойност стотици милиони долари. Това беше един от факторите зад спада в стойността на най-популярната криптовалута в света.

Миналия месец Германия започна да продава биткойни от портфейл, собственост на Федералната служба на криминалната полиция (BKA), съобщи CNBC. Твърди се, че BKA първоначално е продала 900 биткойна на стойност около 52 милиона долара, които са били иззети по време на ликвидацията на един от пиратските уебсайтове.

Миналата седмица германските власти продадоха още 3000 биткойна на стойност 172 милиона долара, а в понеделник германската полиция продаде още 2739 биткойна и други цифрови активи на стойност 155 милиона долара чрез различни борси за криптовалута, като Coinbase, Bitstamp и Kraken.

Представители на германското правителство все още не са коментирали този въпрос. На фона на продажбата, организирана от германските власти, курсът на най-популярната криптовалута в света падна рязко. Миналия петък цената на биткойн падна под $55 хиляди за брой и достигна най-ниското си ниво от февруари 2024 г.

В резултат на това пазарът на криптовалута губи над 170 милиарда долара обща капитализация на ден, което предизвиква безпокойство сред инвеститорите.

Спадът в стойността на най-популярната криптовалута в света беше улеснен и от началото на плащанията от крипто борсата Mt., която фалира през 2014 г. В петък Gox започна да възстановява разходите на някои клиенти.

Стотици милиони долари са много пари, но в сравнение с общия обем на издадените биткойн токени, те не изглеждат толкова впечатляващи. Според CoinGecko, в момента има около 19,7 милиона биткойни в обращение на стойност 1,1 трилиона долара. Въпреки това продажбата на биткойни от германското правителство повлия на настроенията на инвеститорите, което доведе до спад в курса на криптовалутата.

Що се отнася до произхода на криптовалутата в ръцете на германското правителство, тя беше иззета по време на полицейска операция през януари тази година. Според наличната информация, тогава властите са конфискували почти 50 хиляди биткойни на стойност 2,2 милиарда долара.

Средствата са били конфискувани от операторите на пиратския сайт Movie2k.to и прехвърлени в портфейл, принадлежащ на BKA. В момента BKA има 32 488 биткойна на стойност около 1,9 милиарда долара.

Коментари по темата: „Германия разпродава биткойни и понижи курса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    толквоа му е силата на шиткойна – надуват му с голям зор цената, че да подлъжат шараните, и после някой не издържа и продава за 150 милиона и хоп – цената пада с 20%

Коментар