HP спира принтерите, работещи само с интернет

Потребителите на някои HP принтери вече няма да са зависими от интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания HP реши да прекрати производството и продажбите на лазерни принтери от серията LaserJet, които могат да се използват само с интернет връзка, съобщи Tom’s Hardware. Линията за тяхното производство вече е спряна – това е реакцията на HP на мощна вълна от критики от страна на потребителите.

Постоянната връзка с интернет позволява на HP да актуализира фърмуера на принтера във фонов режим, без разрешение от собственика на устройството. И ако се използват неоригинални консумативи, HP блокира дистанционно принтерите и те спират да работят, което разгневи потребителите.

Сега HP вече не произвежда или продава зависими от интернет принтери, но продадените по-рано устройства няма да бъдат коригирани – за тях все още важат ограниченията.

Според публикацията, HP е прекратила производството на лазерни принтери с буквата “e” в имената си. Например, списъкът с модели на HP включва принтера Laserjet M110w и неговото производство ще продължи, което не може да се каже за модификациите LaserJet M110we и M209dwe – тяхното производство е прекратено.

Освен това компанията спря да изисква от собствениците на такива принтери редовно плащане за абонамент за HP+, това вече е само опция. Абонаментът дава на потребителите достъп до облачен печат и им осигурява допълнителна година гаранция за оборудването, но има много условия, включително стабилна и задължителна интернет връзка и използване само на оригинални касети на HP.

Всичко това се отнася не само за скъпите модели лазерни принтери на HP, но дори и за базовите. Абонаменти и оригинални консумативи драстично увеличиха разходите за използването им, но сега тази тежест за потребителите ще отпадне.

Имаше какво да губи

Обвързването на потребителите с оригиналните консумативи и множество други ограничения доведоха до поредица от сериозни проблеми за HP. Потребителите започнаха да си отмъщават по различни начини, вкл. с групови искове, а също така компанията се сблъска със спад в продажбите на принтери, което се отрази на приходите ѝ.

Това пролича в отчета за първото тримесечие на фискалната 2024 г., което приключи за компанията на 31 януари 2024 г. Приходите на HP са намалели с 4,4% на годишна база до 13,2 милиарда долара и това е забележимо по-нисък резултат от прогнозите на анализаторите за 13,6 милиарда долара.

През отчетния период принтерите донесоха приходи на HP в размер на 4,4 милиарда долара, което е 5% намаление. Продажбите в бройки са намалели със 17%. Единственото нещо, което е горе-долу стабилно, са приходите от продажба на консумативи. През годината те не се промениха особено.

HP е най-големият производител на принтери в света. Според статистика IDC, през първото тримесечие на 2024 г. делът на HP в световния пазар на принтери е бил 34,9% срещу 21,8% за най-близкия ѝ конкурент Epson. Следват Canon (19,1%), Brother (9,4%) и китайската Pantum (2,8%).

Но въпреки че остава лидер на пазара, HP показва най-лошата динамика – през годината продажбите ѝ са намалели с 20,1%, а пазарният ѝ дял се е свил от 36% на 34,9%. Epson регистрира спад на продажбите с 19,6%, докато Canon, Brother и Pantum отчитат спадове съответно от 14%, 8% и 13,9%.

Алтруизъм? Не става въпрос за това

Като цяло подобно поведение е напълно нехарактерно за HP. Но компанията може да обърне всичко в своя полза.

От една страна, тя намали степента на недоволство на своите клиенти, а от друга – не го направи с цената на загуба. Това ясно се вижда в примера с трите гореспоменати принтера – LaserJet M110we и M209dwe са по-достъпни модификации на Laserjet M110w, което означава, че сега потребителите ще трябва да купуват по-скъп модел.

Освен това HP не бърза да пусне актуализация на фърмуера за всички принтери с буквата „e” в името. Това означава, че техните собственици все още ще трябва да използват само оригинални касети на HP, да плащат за абонамент HP+ и да поддържат принтерите си постоянно свързани с интернет, ако искат да печатат с тях.

Край на “незабавното” мастило

Отказът да продължи пускането на лазерни принтери, които са безполезни без интернет, не е единствената промяна, която HP реши да направи. В края на 2024 г. тя ще спре да налага услугата Instant Ink, която също е абонаментна, на новите собственици на принтери.

Идеята на Instant Ink e незабавна смяна на касетите с мастило, когато се изпразнят, срещу месечна абонаментна такса. Но ако по-рано Instant Ink имаше напълно безплатна тарифа, според която можете да отпечатате до 15 страници на месец и все пак да разчитате на смяна на касети, сега това е така. HP не само няма да популяризира Instant Ink на нови клиенти – услугата изобщо няма да бъде достъпна за тях.

HP не разкрива причините за новите условия за Instant Ink. Според пазарните анализатори, компанията е натрупала услуги, в които потребителите вече са объркани и не могат да различат Instant Ink от споменатия HP+. А някои от тях дори смятат, че за да работи платената услуга Instant Ink, трябва да свържат допълнителен HP+ абонамент. Предполага се, че HP се отказва да насърчаване Instant Ink, за да улесни нещата за крайните потребители.

Коментар