Дания одобри схема за сертифициране на „зелени горива“

Дания, една от страните с най-добре развити практики в областта на ВЕИ, изпревари Европейската комисия в регулирането на “зелените горива” (снимка: CC0 Public Domain)

Датската енергийна агенция одобри предварително схема за сертифициране, която позволява на производителите на ново поколение енергийни ресурси в страната да сертифицират така наречените „зелени горива“.

PtX, известен също като „зелен водород“ или „електрогориво“, предполага използване на екологично чисто електричество за производство на водород. Законодателството на ЕС изисква подобни горива да бъдат сертифицирани, за да бъдат третирани като „зелени“, тоест екологични.

Европейската комисия обаче все още не е завършила схемата си за сертифициране на производителите на PtX. А това предизвиква безпокойство относно липсата на сертификация за предстоящи датски проекти.

Датската енергийна агенция заяви, че нейната нова, собствена система за сертифициране би трябвало да премахне съществуващата несигурност и да позволи производството да започне още тази година.

Агенцията описа процеса на одобрение като „краткосрочно преходно решение“. Системата на датчаните по-нататък ще бъде заменена от системата за сертифициране на „зелени горива“ на Европейската комисия, която се очаква по-късно тази година.

Агенцията е изготвила схемата си за предварително одобрение за PtX съгласно сертификационните практики на Международната сертификация за устойчивост и въглероден неутралитет на ЕС (ISCC). Изискванията за сертифициране на ISCC са достъпни на неговия уебсайт.

„Необходима е сигурност за датските PtX проекти, тъй като вече са инвестирани много милиони в създаването на производство на зелено гориво в Дания“, обясни Сидсел Хорсхолт, ръководител на офиса на Датската енергийна агенция.

„Пазарът е в много ранна фаза и играчите, които са потеглили от стартовите си места най-рано, не бива да бъдат спъвани поради липса на сертификат“, подчерта той.

Коментар