Пропадна AI сделка за $10 млрд. на Oracle и Илон Мъск

Инвестициите в изкуствен интелект са по възможностите на малък брой играчи
(снимка: CC0 Public Domain)

Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск се отказа от плановете за разширяване на сътрудничеството с Oracle. Във вторник милиардерът съобщи в социалната мрежа X, че xAI е спрял преговорите с облачния доставчик.

Сделката за 10 милиарда долара предвиждаше разширяване на наема на изчислителна мощност, тъй като стартъпът иска да изгради „най-мощния клъстер за обучение на AI модели в света“, отбелязва Уолстрийт Джърнъл.

Многогодишно споразумение за наем на суперкомпютър от Oracle, планиран за изграждане с чипове Nvidia, беше на етап подписване, но преговорите зациклиха, тъй като Илон Мъск е недоволен от графика за реализация на проекта.

Oracle, от своя страна, обяви, че няма достъп до адекватен източник на енергия за работа на AI суперкомпютъра в региона, избран от xAI.

В резултат на това Мъск реши, че „най-мощният суперкомпютър в света” ще бъде изграден от стартъпа в Мемфис (Тенеси, САЩ) и ще започне работа през есента на 2025 г.

По-рано той обяви, че през следващите няколко месеца xAI ще пусне клъстер от 100 хиляди ускорители Nvidia H100 с течно охлаждане, а догодина ще въведе още един клъстер от 300 хиляди ускорители Nvidia B200.

xAI вече е наел около 16 хиляди Nvidia ускорители от Oracle, което прави стартъпа един от най-големите клиенти на доставчика на облачни услуги. Компанията използва също AWS услуги и резервен капацитет в центъра за данни на социалната мрежа X (Twitter).

Oracle пък предоставя своята AI инфраструктура под наем на Microsoft и OpenAI, които са сътрудничат тясно в разработките и внедряването на AI.

Коментар