РС пазарът расте, Apple е най-динамична в Топ 5

Продажбите на персонални компютри се съживиха в периода април-юни, цените растат
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на персонални компютри са нараснали с 3% през второто тримесечие на годината, спрямо същия период на 2023-та, сочи нов доклад на IDC. Позитивната динамика на РС пазара беше отчетена и от анализаторите на Canalys. Най-висок ръст постига Apple, която успя да увеличи доставките си с 20,8%.

Общо 64,9 милиона традиционни компютри са доставени по целия свят в периода април-юни, което е с 3% повече от резултата през второто тримесечие на миналата година. Ако се изключи китайският пазар, който оказва негативно влияние върху общата статистика, тогава ръстът в доставките на компютри достига 5%, отбелязва IDC.

Положителна динамика на РС пазара се наблюдава за второ поредно тримесечие, докато преди това доставките на компютри непрекъснато намаляваха в продължение на седем тримесечия.

Фактори за растежа

IDC подчертава, че така нареченият „хайп около AI PC” не е единственият фактор, допринасящ за растежа на доставките на персонални компютри, а пазарът е подкрепен от предстоящия цикъл на актуализация, поради края на поддръжката на Windows 10.

Що се отнася до въздействието на изкуствения интелект върху търсенето на РС, през следващите месеци корпоративният сегмент ще прояви по-голям интерес към AI PC, според IDC. В потребителския сегмент търсенето на такива системи ще възникне с известно закъснение. В този контекст потребителите ще следят внимателно новите продукти на Apple, Qualcomm, Intel и AMD.

Играчите на компютърния пазар преминаха етапа на минимални цени, които бяха продиктувани от излишъка на продукти. Сега средната продажна цена на РС-тата започна да се покачва, предлагат се все по-малко отстъпки.

Топ 5 играчи

Според IDC, лидерът на пазара Lenovo успя леко да укрепи позицията си до 22,7%, увеличавайки доставките на персонални компютри с 3,7%. На второ място е HP Inc., която увеличи обемите на доставки с 1,8%, докато Dell на трето място показа отрицателна динамика (-2,4%).

Лидер в растежа е Apple, която добавя 20,8% в обемите на доставки и запазва четвъртото място с дял от 8,8%. Тайванската Acer, въпреки че увеличи предлагането с 13,7%, се задоволява с пето място и пазарен дял от 6,8%.

Статистиката на IDC за РС пазара взема предвид настолните компютри, лаптопите и работните станции; сървърното оборудване и таблетите не попадат в тази категория.

Коментар