Шефът на DeepMind: днешните AI модели отстъпват по IQ на котките

Създаденият от хората AI все още не е достигнал котешкия интелект като обща система
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците на изкуствен интелект твърдят, че са постигнали сериозни постижения в големите езикови модели, но според главния изпълнителен директор на Google DeepMind, Демис Хасабис, може да се желае още много от IQ (коефициент на интелигентност) нивото на AI.

„Все още дори не сме достигнали котешкия интелект като обща система”, каза той, цитиран от Tom’s Hardware, в отговор на въпрос за напредъка на DeepMind в разработването на общ изкуствен интелект (Artificial General Intelligence, AGI).

По време на публична дискусия с бившия британски премиер Тони Блеър на конференцията „Бъдещето на Великобритания 2024” Хасабис заяви, че работата на неговия екип не е фокусирана върху AI, а върху AGI.

И докато AI моделите могат да пишат, рисуват и създават музика точно като хората, средният домашен любимец има много по-напреднал интелект. „В момента сме далеч от интелекта на човешко ниво във всички аспекти”, каза Хасабис. „Но в някои области, като игрите, AI е по-добър от най-добрите в света”.

В същото време шефът на DeepMind отчита огромния потенциал на AI, който ще се превърне в двигател за ускоряване на научните открития в енергетиката, материалознанието, здравеопазването, изменението на климата и математиката.

Хасабис спомена проект на DeepMind, наречен Project Astra, насочен към създаване на универсален мултимодален AI асистент, който е по-мощен от ChatGPT и Google Gemini и ще бъде полезен в ежедневието.

Според него, за да може изкуственият интелект да достигне IQ на човешко ниво, са необходими технологични иновации в AI сферата и огромни компютърни ресурси.

Коментари по темата: „Шефът на DeepMind: днешните AI модели отстъпват по IQ на котките”

добавете коментар...

  1. Българин

    В large language models няма интелект. Има математически модел, който пресмята следващата най-подходяща дума на база предните. И това се прекарва през многослойна невронна мрежа. Но това няма нищо общо с човека и как работи нашия мозък.

Коментар