Очакваме 3,8 TW нови соларни мощности до 2033 г.

Капацитетът за съхранение на енергия, с изключение на ПАВЕЦ, ще нарасне с 600% за десетилетие (снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се разработчиците на проекти за слънчева енергия да инсталират общо 3,8 теравата глобален соларен капацитет между 2024 г. и 2033 г., според последната прогноза на Wood Mackenzie. Китай ще има водеща роля за растежа, заемайки половината от новодобавените фотоволтаични системи в рамките на 10 години.

Анализаторите прогнозират, че новите вятърни и слънчеви инсталации ще достигнат общо 5,4 TW. Това ще доведе до кумулативна глобална мощност от около 8 TW до 2033 г., обхващайки и двете технологии.

Капацитетът за съхранение на енергия, с изключение на ПАВЕЦ, също се очаква да нарасне – с повече от 600% за същия период от време. Десетилетието ще донесе почти 1 TW нов капацитет, който трябва да бъде пуснат в действие.

Растежът се очаква въпреки инфлацията, ограниченията в развитието на мрежата и предизвикателствата с разрешителните, обясни Люк Левандовски, вицепрезидент по глобалните изследвания за възобновяемите енергийни източници в Wood Mackenzie.

„Глобалното търсене на възобновяеми енергийни източници достигна безпрецедентни нива, движено от политически цели на ниво държава, технологични иновации и опасения относно енергийната сигурност“, посочи анализаторът. „Съхранението на енергия ще има най-балансиран географски отпечатък от гледна точка на перспективите, което се дължи отчасти на важната му роля в подпомагането на предоставянето на възобновяема енергия“.

Ако прогнозите на Wood Mackenzie са верни, кумулативният инсталиран глобален слънчев капацитет ще се учетвори почти между 2024 и 2033 г. Ръстът ще бъде движен от Китай, който се очаква да заеме 50% от новия капацитет.

Свръхниските цени на модулите са увеличили скоростта на разгръщане на проектите за слънчева енергия в Европа и Китай миналата година и ще продължат да го правят в близко бъдеще, допълни Хуан Мондж, главен анализатор по разпределените фотоволтаици в Wood Mackenzie.

„В крайна сметка максимизирането на слънчевия фотоволтаичен капацитет и капацитета на вятърната енергия през следващите 10 години ще зависи от допълнителните технологични разработки: от разширяване на мрежовата инфраструктура до стимулиране на гъвкави решения, електрификация на транспорта и отоплението“, добави Мондж.

Годишните увеличения на новоинсталираната слънчева енергия ще продължат до 2026 г., според Wood Mackenzie. В този момент ще последва двугодишно забавяне, поради очаквана пауза в развойната дейност, преди следващият кръг от планирани доставки да доведе до още по-мащабно внедряване. По-рано тази година прогнозата беше друга – за силен, но стабилен и като цяло равномерен растеж на годишното развитие на слънчевата енергия до 2032 г.

Пак според Wood Mackenzie, глобалният пазар за съхранение на енергия е на път да достигне 159 GW/358 GWh до края на тази година. Анализаторската фирма смята още, че до края на 2033 година се очаква да бъдат добавени 926 GW/2789 GWh нов капацитет. Това е доста сериозно увеличение от цели 633% спрямо сегашното ниво.

Отново се оказва, е Китай ще е остане световен лидер със средна прогноза за ръст на капацитета от 42 GW/120 GWh през следващите 10 години.

Коментари по темата: „Очакваме 3,8 TW нови соларни мощности до 2033 г.”

добавете коментар...

  1. Георги

    Тази обработваема земя никой не я обработва и само мишките се развъждат по нея.
    Щом някой е решил да прави фотоволтаници на нея земята или е негова или има договор за наем-тоест никой не може да скимти че има нещо нередно.
    Ние “българите”сме лош народ,завислив и гледаме винаги другия да е зле а не той да е добре,вие не разбирате ли че борбата е да се запази планетата,децата ви и техните деца,вие не виждате ли че вече не се живее от топлина не виждате ли всички природни аномалий.
    Прост народ слаба държава,а вече България не е слаба държава а никаква какъв да е народа и???

  2. Иванчо Глупака

    На какво се радвате толкова? Съсипват хиляди декари обработваема земя, за да слагат тъпите фотоволтаици, а ние ядем вносни боклуци. След 10 години хлебарки ли ще ядете или бракувани слънчеви панели?

Коментар