AMD купи най-голямата частна AI лаборатория в Европа

AMD се разглежда като най-близкия потенциален конкурент на Nvidia в бързоразвиващия се пазар на AI хардуер (снимка: AMD)

AMD обяви споразумение за придобиване на финландската компания Silo AI, водещ европейски разработчик на специализирани системи с изкуствен интелект, в сделка на стойност 665 милиона долара.

Очаква се придобиването да укрепи позициите на AMD на бързо развиващия се пазар за софтуер и услуги, свързани с изкуствен интелект, и да помогне на компанията да преодолее разликата с лидера в индустрията Nvidia.

Базираната в Хелзинки Silo AI е най-голямата частна лаборатория за изкуствен интелект в Европа, отбелязва Блумбърг. Тя е специализирана в създаването на AI модели и системи, адаптирани към специфичните нужди на клиентите, включително такива гиганти като Allianz SE, Unilever Plc и BMW подразделението на Rolls-Royce.

Според официалната информация за сделката, главният изпълнителен директор на Silo AI Питър Сарлин ще продължи да ръководи своя екип, който ще стане част от групата за изкуствен интелект на AMD.

AMD се разглежда като най-близкия потенциален конкурент на Nvidia в бързоразвиващия се пазар на AI хардуер. Графичните процесори, в които двете компании са специализирани, се оказаха най-ефективният начин за обучение на големи езикови модели (LLM), които захранват услуги като ChatGPT на OpenAI и Copilot на Microsoft.

Старши вицепрезидентът на AMD Вамси Бопана подчерта, че опитът на екипа на Silo AI в разработването на усъвършенствани AI модели и решения, включително модерни езикови модели, работещи на платформи на AMD, ще ускори прилагането на AI стратегията на компанията и внедряването на AI решения за глобални клиенти.

AMD е сравнително нов играч на AI пазара, но бързо разширява своите хардуерни и софтуерни предложения. Водена от изпълнителния директор Лиза Су, компанията наскоро представи линия ускорители MI300 и прогнозира приходи от AI ускорители в размер на около 4 милиарда долара тази година.

За сравнение, Nvidia очаква да генерира над 100 милиарда долара тази година само от продажбата на чипове за центрове за данни.

Акциите на AMD се повишиха с около 20% от началото на 2024 г., изоставайки от ръста от 38% на Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index и ръста от 165% на Nvidia. Въпреки това, пазарната капитализация на AMD от $286 милиарда е близо до най-високото си ниво за всички времена.

Коментар