Анализатори: YouTube има скрита стойност

YouTube се счита за най-добър избор за гледане на видео на мобилни устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори от инвестиционната фирма Needham оцениха видеопортала YouTube на 455 милиарда долара, което е с 50% над пазарната капитализация на Netflix. Експертите обаче смятат, че истинската стойност на видео хостинга е подценена, поради структурата на холдинга Alphabet, който притежава YouTube.

Според Лора Мартин и Дан Медина от Needham, структурата на Alphabet затруднява пълното оценяване на нейните различни бизнеси, особено YouTube. Те твърдят, че отделянето на стрийминг гиганта от неговата компания майка може да е от полза за инвеститорите, които искат да се съсредоточат върху доминирането на YouTube в стрийминга.

В YouTube има скрита стойност, която хората не могат да търгуват отделно, тя е заключена в конгломерата на Google, което крие рискове”, казва Мартин. Според нея, потенциалното разделяне [на Alphabet] би било от полза и за тези, които се възхищават на ролята на Alphabet в развитието на изкуствения интелект.

Needham изчислява, че дори продажбата на 5% дял в YouTube може да добави $15 към цената на акциите на Alphabet.

Конгломератната структура на Alphabet отдавна е критикувана, че крие истинската стойност на различните си бизнеси. Анализатори и инвеститори отбелязват доминиращата позиция на YouTube на пазара за стрийминг и прогнозират продължаващ ръст на приходите от реклама.

Bloomberg изчислява, че приходите от реклами в YouTube ще нараснат с близо 17% до 37 милиарда долара през 2024 г. и с още 14% до 42 милиарда долара през 2025 г. За сравнение, очакваните приходи на Netflix през 2024 г. са около 38,7 милиарда долара.

Въпреки че Netflix все още е лидер в повечето телевизионни категории, прегледът на TD Cowen на платформите за стрийминг установи, че YouTube не изостава много и е най-добрият избор за гледане на съдържание на мобилни устройства.

Анализатори от най-голямата инвестиционна банка в света Goldman Sachs също признават значението на YouTube за растежа на акциите на Alphabet. В скорошна бележка от 8 юли те отбелязаха, че приходите от абонаментния сегмент са ключов двигател на растежа и ще се увеличат през следващите години.

Компанията потвърди, че сега е моментът да се купуват акции на Alphabet и повиши целевата им цена, отчасти поради по-високите прогнози за ръст на приходите от реклама в YouTube.

Лаура Мартин вижда потенциал и в други части на бизнеса на Alphabet, като например сегмента на рекламните технологии. Тя вярва, че разделянето на Alphabet на отделни компании може да доведе до увеличаване на общата им стойност. „Alphabet на части ще струва повече, отколкото като цяло”, казва тя.

Коментари по темата: „Анализатори: YouTube има скрита стойност”

добавете коментар...

  1. Сундар

    Споко мангустата ще закрие и този проект само да се престарае още с анти-блокерите на реклами и никой няма и да мисли да отиде на тоз сайт.
    А и рекламите са все по тъпи и досадни – даже човек се чуди това гугъл ли е по скоро е глупендърски сайт.
    Браво Пичай браво Сундар дерзай са зачеркването.

Коментар