Microsoft избeгна антитръстово разследване на ЕС

Microsoft направи отстъпки пред облачните доставчици в Европа, за да избегне разследване за монополни практики (снимка: Microsoft)

В сряда Microsoft постигна споразумение с Асоциацията на европейските доставчици на облачни услуги (CISPE), което ще позволи на ИТ гиганта от Редмънд да избегне антитръстово разследване на ЕС и потенциална голяма глоба, съобщи Блумбърг.

CISPE ще оттегли жалба, подадена до Европейската комисия в края на 2022 г., с която обвинява Microsoft в антиконкурентни политики, вредни за облачните технологии в Европа. Асоциацията твърди, че обвързването на бизнес софтуера на Microsoft с облачните услуги на Azure прави много по-трудно за клиентите да сменят доставчиците си.

Настоящото споразумение ще позволи на членовете на CISPE да използват разширени функции на Microsoft Azure, а на доставчиците на услуги ще бъде позволено да предлагат приложения и услуги на Microsoft в техните локални облачни инфраструктури, се казва в изявление на асоциацията.

„Това споразумение ще осигури равни условия за европейските доставчици на облачни инфраструктурни услуги и техните клиенти”, коментира генералният секретар на CISPE Франсиско Мингоранс.

Според източници на Ройтерс, уреждането на конфликта е струвало на Microsoft 20 милиона евро. Междувременно CISPE съобщи, че Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform и AliCloud не са включени в споразумението, което предизвика критики от първите две компании.

AWS заяви, че споразумението „не прави нищо за огромното мнозинство клиенти на Microsoft, които все още не могат да използват облака по свой избор в Европа и по света”.

„Проучваме възможностите си да продължим да се борим с антиконкурентното лицензиране на Microsoft, за да насърчим избора, иновациите и растежа в цифровата икономика в Европа”, каза Амит Завери, ръководител на платформата Google Cloud.

Коментар