Над 1000 души ще имат Neuralink чипове в мозъка до 2026 г.

Първият пациент с Neuralink имплант се чувства добре и преодолява парализата
(снимка: стоп кадър от видео на Neuralink)

Компанията за мозъчни импланти Neuralink, основана от Илон Мъск, си е поставила амбициозна цел. До 2026 г. фирмата възнамерява да имплантира чипове в мозъците на повече от 1000 пациенти.

Новината съобщи самият Илон Мъск с публикация в подопечната му социална мрежа X (бивша Twitter). Милиарделът подчерта, че подобна цел е напълно постижима. А до края на тази година още няколко души ще се сдобият с мозъчни чипове, обеща Мъск.

До момента чипът на Neuralink е имплантиран само на един човек – 29-годишния Ноланд Арбау, който е парализиран от раменете надолу през последните осем години. Според собствените му уверения, той се чувства добре и дори може да играе шах на лаптопа „със силата на ума си”.

През май се появиха информации за проблеми с електродите на чипа, но по-късно ситуацията се стабилизира. Поне това казаха специалистите от Neuralink и увериха, че вече са близо до инсталиране на имплант на втори пациент, за което са получили разрешение от американския регулатор.

Ако сега чиповете на Neuralink позволяват на пациентите само да контролират роботизирани крайници „със силата на мисълта”, то в бъдеще компанията ще създаде истинска симбиоза между хората и изкуствения интелект. Илон Мъск дори вярва, че мобилните устройства изобщо няма да са необходими: ще остане само имплантът на Neuralink.

Коментари по темата: „Над 1000 души ще имат Neuralink чипове в мозъка до 2026 г.”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Иванчо, +1

  2. Иванчо Глупака

    Прекрасен начин да бъде управляван и “отстранен” човекът, който е станал неудобен…
    Не виждате ли, че вървим по пътя към електронния концлагер. На какво точно се радвате?

Коментар