Как интернет стига до нас – подводните кабели

Интернет тече през оптични кабели, които се намират на дъното на океана
(снимка: CC0 Public Domain)

Не всеки знае, че 99% от световния интернет се осигурява от кабели, разположени на дъното на океана. Първият подводен телеграфен кабел е положен през Атлантическия океан през 1858 г. и свързва Обединеното кралство и САЩ, покривайки разстояние от 3200 километра. Днес в света има повече от 400 подводни кабелни системи, които свързват почти всяка страна по света.

Полагането на подводни кабели е сложен и скъп процес. Включва планиране на маршрута, подготовка на оборудването, полагане на кабели и тестване. В момента има няколко големи компании, които се занимават с инсталирането и експлоатацията на подводни интернет кабели. Те непрекъснато разширяват своята мрежа, за да осигурят по-надеждни и по-бързи връзки между различни региони на света.

Предаване по оптичeн кабел

Интернет данните се предават с помощта на оптичен кабел, който се състои от стъклени или пластмасови влакна, заобиколени от защитна обвивка. Оптичният кабел използва светлинни импулси за предаване на данни, които се движат по оптичния кабел със скорост, близка до светлината.

Сигналът се въвежда в оптичния кабел с помощта на оптичен предавател, който преобразува електрическия сигнал в светлинен импулс. След това светлинният импулс преминава по оптичен кабел до оптичен приемник, който преобразува светлинния импулс обратно в електрически сигнал.

Подводните оптични интернет кабели са положени на океанското дъно и свързват различни континенти и държави по света. Те тръгват от специални станции, наречени кабелни точки за приземяване, които са разположени по крайбрежието. След това кабелът пътува през океана до друга точка за приземяване, на друг континент или остров.

След като сигналът пристигне на сушата, той се разпространява из целия континент с помощта на наземни оптични кабели. Тези кабели могат да бъдат положени на земята, под земята или във въздуха върху опори.

Наземните оптични кабели могат да бъдат разделени на няколко по-малки кабела, наречени разклонения, които разпределят сигнала до различни области на сушата. Клонове могат да бъдат положени по улици, пътища или железопътни линии за осигуряване на комуникации в различни населени места.

Проблеми с интернет кабелите

Интернет кабелите също могат да бъдат подложени на деформация. Повредата на подводните интернет кабели е сериозен проблем, който може да доведе до прекъсване на интернет като цяло.

Една от най-честите причини за повреда на подводните интернет кабели е от риболовни мрежи. Те могат да се оплетат в кабела и да го повредят, особено в райони с висока концентрация на риболов.

Друга често срещана причина за повреда на подводни интернет кабели е от котви. Корабите могат да се закотвят в непосредствена близост до подводни кабели, да ги повредят или скъсат.

Подводните земетресения и цунами също могат да повредят подводните интернет кабели. Тези природни бедствия могат да причинят движение на земята, което води до повреда на кабелите.

През януари 2021 г. се скъса подводен интернет кабел в Червено море, прекъсвайки интернета в няколко държави в Близкия изток и Африка. Повреденият кабел е собственост на Saudi Telecom Company (STC) и свързва Саудитска Арабия и Джибути. Той е част от по-голяма мрежа от подводни кабели, която свързва Европа, Азия и Африка.

След констатиране на инцидента, бе изпратен специализиран кораб за ремонт на повредения участък. Ремонтните дейности отнеха няколко седмици, а интернет връзката беше напълно възстановена в началото на февруари 2021 г.

За да се предотврати повреда на подводните интернет кабели, се използват различни мерки за защита, като заравяне на кабелите дълбоко под океанското дъно, укрепването им със специални защитни слоеве и използване на специални системи за наблюдение за откриване на повреди.

Факти за подводните кабели

Най-дългият подводен интернет кабел в света е SEA-ME-WE 3, който се простира на над 39 000 километра и свързва 33 държави от Германия до Австралия.

Най-дълбокият подводен интернет кабел в света е кабелната система Япония-Гуам-Австралия (JGA), която е положена на повече от 9500 метра под повърхността на океана.

Подводните интернет кабели също могат да се използват за изследване на океана и наблюдение на изменението на климата. Например, някои кабели са оборудвани със сензори, които измерват температурата и налягането на водата, а също така записват сеизмичната активност.

Подводните интернет кабели могат да имат много голям капацитет. Например, кабелът MAREA, който свързва САЩ и Испания, има капацитет от 200 терабита в секунда. Това е еквивалентно на предаване на 80 милиона видеоконференции с висока резолюция едновременно.

Коментар