IRENA настоява за 16,4% годишен ръст на ВЕИ

Не можем да си позволим да се успокояваме от факта, че ВЕИ нарастват с 14%, това е недостатъчно, предупредиха експерти (колаж: CC0 Public Domain)

Статистиката на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) показва, че ако светът продължи с 14% годишен темп на растеж при развитието на капацитета за производство на възобновяема енергия, както беше през 2023 г., ще остане с 1,5 TW по-назад от постигането на целите, заложени от COP28.

За да не се стига дотам, светът ще трябва да разширява капацитета на възобновяемите енергийни източници с темп от най-малко 16,4% годишно до 2030 г. Така ще може да изпълни целите, обещани на COP28, според IRENA.

Последният доклад на ВЕИ-агенцията подчертава един ключов риск: светът може да не успее да постигне целта си да има 11,2 TW чисти енергийни източници до 2030 г. Докладът разкрива, че капацитетът за възобновяема енергия е нараснал с рекордните 14% през 2023 г. Но въпреки добрата динамика на пазара, ако този темп на растеж остане същият, светът надали ще може да изгради необходимия екологично чист капацитет. Няма да му достигнат 1,5 TW или 13,5% от заложената цел за 2030 г.

„Възобновяемата енергия все повече превъзхожда изкопаемите горива. Но не е време да се успокояваме. Възобновяемите енергийни източници трябва да растат с по-висока скорост и мащаб“, каза генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера. „Днешният доклад е сигнал за събуждане за целия свят“.

Президентът на COP28 Султан Ал Джабер смята, че постигането на целта за края на десетилетието ще изисква повече сътрудничество между правителствата, частния сектор, многостранните организации и гражданското общество.

„Правителствата трябва да определят ясни цели за развитието и навлизането на възобновяемата енергия. За целта те трябва да разгледат възможни мерки като например ускоряване на издаването на разрешителни и разширяване на мрежовите връзки. Важно е да прилагат интелигентни политики, които тласкат индустриите напред, за да се активизира и стимулира частния сектор така, че да инвестира повече“, каза Ал Джабер.

„Преди всичко трябва да променим наратива, че инвестициите в климата са бреме, тъй като те всъщност са безпрецедентна възможност за споделено социално-икономическо развитие“, подчертава Ал Джабер.

През юни Международната агенция по енергетика публикува доклад за утрояване на заложените цели за нов капацитет на възобновяемите енергийни източници на COP28. Агенцията обаче установи, че само 14 от 194 държави, които са поели ангажимент да „дадат своя принос“, изрично са посочили конкретни цели за 2030 г. от гледна точка на капацитета на възобновяемите източници.

Коментари по темата: „IRENA настоява за 16,4% годишен ръст на ВЕИ”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Не ни и трябва! Това е поредната измама, водеща към трупане на печалби от организаторите на “зелената сделка”, които търгуват с въглеродни емисии на гърба на хората.

Коментар