Google пред най-голямата сделка в историята си

Киберсигурността е сфера на особен интерес от страна на Google
(снимка: Google)

Google е в напреднали преговори за придобиване на младата компания за киберсигурност Wiz в сделка на стойност 23 милиарда щатски долара, съобщи Уолстрийт Джърнъл, позовавайки се на информирани източници. Това ще бъде най-голямата покупка в историята на интернет гиганта.

Wiz е основана през 2020 г. и се разраства бързо под ръководството на главния изпълнителен директор Асаф Рапапорт. Стартъпът обмисляше първично публично предлагане (IPO) през май, когато достигна оценка от 12 милиарда долара.

Решението за сигурност на Wiz дава на мениджърите и специалистите по киберсигурност представа за пълното облачно присъствие на техните компании, което е привлекателно за големи фирми със значителни изчислителни ресурси. Стартъпът е подкрепен от инвеститори като израелската фирма за рисков капитал Cyberstarts, Index Ventures, Insight Partners и Sequoia Capital.

Ако преговорите приключат успешно, това ще бъде най-голямото придобиване в историята на Google. Преговорите с Wiz подчертават залога на компанията върху киберсигурността във време, когато кибепрестъпниците успяха да разстроят системите на правителства и големи организации.

Google е правил големи киберпридобивания и преди. Най-значимото от тях е поглъщането на фирмата за киберсигурност Mandiant за 5,4 милиарда долара преди две години.

Но сега Google е изправена пред безпрецедентни нива на антимонополен контрол. Министерството на правосъдието съди компанията два пъти по антитръстови причини. Практиките на Google за придобивания бяха подчертани в последния съдебен спор, заведен през 2023 г.

Разговорите с Wiz предполагат, че интернет компанията е развила нов апетит за сливания и придобивания, независимо от опасенията за конкуренцията. По-рано Google преговаряше за придобиване на разработчика на софтуер за продажби Hubspot, но до сделка не се стигна, отбелязва CNBC.

Към момента нито Google, нито Wiz са коментирали официално публикуваната информация за преговори между двете компании.

Коментар