Бъдещите смартфони ще работят и като настолни компютри

Пропастта между персоналните компютри и телефоните става все по-тясна 
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфонът вече е единственият “компютър” за много хора. Нещо повече, ролята на мобилните телефони като основно изчислително устройство ще се засилва във времето. Кажете “Здравей” на опционалния десктоп режим във версия Android 15 Beta. 

Бъдещите смартфони ще се превръщат в докинг станции, за да ги използвате като десктоп компютри. Тази функционалност вече е изпробвана и ако се предлага като стандартна характеристика, може би хората наистина ще започнат да я използват.

Новата гама смартфони Google Pixel 9 ще дебютира на 13 август и е много вероятно тези устройства да работят под управление на Android 15, чиято предварителна версия за разработчици се появи през февруари.

Една от по-малко споменаваните функции на бета версията може да стане по-очевидна с излизане на финалното издание – това е режимът на десктоп, който може да се активира в Android 15 QPR3 Beta 2.1, отбелязва Android Police.

Наличието на десктоп режим в Android само по себе си не е нещо ново. Samsung предложи подобна функция Dex още с Galaxy S8. Проблемът тогава беше, че потребителите се нуждаеха от специална докинг станция, за да я изпробват, докато сега функцията работи с USB-C докове. Android 10 получи скрит режим на десктоп за разработчици, който обаче е труден за намиране.

В наши дни пропастта между персонални компютри и телефони се стеснява. Мониторите с USB C връзки вече са нещо обичайно, на нормални цени, за разлика от преди пет години. Можете дори да получите достъпни преносими монитори с такава функционалност. Някои компютри могат да бъдат превключени на Bluetooth режим, а дори бюджетни телефони с 12GB RAM, 256GB флаш и USB-C могат да се свържат към монитор без нуждата от конвертори или адаптери.

Ако не се нуждаете от специален хардуер или софтуер, какъвто е най-често срещаният сценарий, можете да включите евтина клавиатура и мишка в задната част на монитора и да свържете телефона към тази конфигурация. Това се очертава като популярна опция, в сравнение с по-луксозните предложения, специфични за конкретен доставчик, от преди няколко години. Доставчикът на защитени FOSS телефони и лаптопи Puri също има интересно решение, което стъпва на вариант на хардуера NexDock.

Един телефон може да се превърне в малко тромав лаптоп, но колкото и да е странно, в идеално работещ настолен компютър, ако не е необходимо да купувате допълнителен хардуер. Дори ако това е стар телефон с напукан екран и кратък живот на батерията.

Любителите на отворения код ще се радват да видят поддръжка на подобно решение от алтернативните операционни системи за телефони като postmarketOS или Ubuntu Touch. Не само, че някои от проблемите с използваемостта могат да изчезнат, но и движението за общ Linux за телефони може да получи тласък.

Коментари по темата: „Бъдещите смартфони ще работят и като настолни компютри”

добавете коментар...

  1. Пюлерт Хакард

    Крайно време е, има подръжка от Джил Батес за снапдрагоните! Па и аз съм ‘мъдър’ човек и играя предимно ретро игри, които не изискват толкова мощен хардуер!

  2. Тошко. Тошко Африкански

    За кратко време в началото Samsung Dex имаше алтернатива – Windows 10 mobile предложи функцията Microsoft Continuum през 2015 г., a по-късно доколкото знам в телефоните на Huawei се появява подобна функция Huawei Easy Projection.

Коментар