Предстои седмица на е-уменията

Първата европейска седмица на електронните умения ще се проведе от 1-и до 5-и март. Кампанията подчертава нарастващата нужда от компетентни потребители на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и от професионалисти, които да движат напред конкурентна и новаторска Европа.

Целта е да бъдат информират учащите, младите професионалисти и малките и средни предприятия за широката гама от възможности, които предлагат професиите, свързани с ИКТ. Очаква се в седмицата на информационните технологии да се включат 300 000 участници в повече от 100 дейности, съобщи Европейската комисия.
През идните месеци обществените органи, компаниите от сектора на ИКТ, образователните институции и учащите ще се включат в стотици дейности, обучителни мероприятия, състезания и много други. Събитията ще се проведат в цяла Европа, като повече от 20 страни ще участват в тях.
През септември 2007 г. Комисията прие съобщението „Електронните умения през 21-и век“, което представя дългосрочна програма за електронните умения за Европа и включва насоки за ключови дейности на ниво ЕС. Допълнителното разработване на дългосрочна стратегия за електронни умения, целящо да се обхванат иновационни умения на по-високо ниво, е необходимо за подпомагане на растежа и конкурентоспособността на Европа, посочва Комисията.

Коментар