Световен алианс се изправя срещу App Store

Група от 24 телекомуникационни оператори и производители на устройства ще конкурира епълския онлайн магазин за приложения App Store, стана ясно на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Новосформираният алианс ще работи за създаде на открита платформа, която ще осигури необходимия софтуер за всички потребители на мобилни телефони.
Сред основателите на алианса са производители на устройства като Samsung, LG Electronics и Sony Ericsson, като и телекоми от ранга на Bharti Airtel, China Mobile, NTT DoCoMo, Orange, Orascom Telecom, Telefonica, Vodafone, MTN Group и, най-изненадващо, AT&T, която е изключителен партньор на Apple.
Взети заедно, всички тези компании имат около 3 милиарда потребители по света, сочат данни на GSM асоциацията. Според наблюдателите на пазара, подобно формирование, конкуриращо Apple, ще намали раздробеността в индустрията за мобилен софтуер.
Първата задача на алианса е да обедини обществата на разработчиците.
По-рано днес технологичните гиганти Intel и Nokia също обявиха партньорство, чиято цел е създаване на отворена мобилна платформа MeeGo. Двете компании гръмко заявиха, че идва нова ера в мобилните комуникации.

Коментар