Илон Мъск заплаши да изнесе фирмите си от Калифорния

Илон Мъск е възмутен от транссексуалното законодателство в Калифорния и насочва бизнеса си към Тексас (снимка: xAI / X)

Илон Мъск, изпълнителен директор и собственик на SpaceX и X (бивша Twitter), заяви във вторник, че ще премести централите на двете компании от Калифорния в Тексас, заради спорен закон, приет в щата на Силициевата долина.

Милиардерът предприема тази стъпка в отговор на подписването на нов закон от губернатора на Калифорния, Гавин Нюсъм, който забранява на училищните райони в щата да изискват уведомяване на родителите при промяна на пола на дете. Нюсън подписа закона за транссексуалните ученици в понеделник.

Това е последната капка. Поради този закон и много други, които го предшестваха, атакувайки както семействата, така и компаниите, SpaceX сега ще премести централата си от Хоторн, Калифорния, в Старбейз, Тексас”, написа Мъск в социалната мрежа X. По-късно той добави, че централата на X също ще се премести от Сан Франциско в Остин.

„Изясних на губернатора Нюсъм преди около година, че закони от такова естество ще принудят семейства и компании да напуснат Калифорния, за да защитят децата си”, добави той.

През 2022 г. списание People съобщи, че 18-годишната дъщеря на Илон Мъск е получила разрешение законно да промени името и пола си на Вивиан Джена Уилсън. Тя се отказа от фамилията Мъск и вместо това взе моминското име на майка си Джъстин Уилсън.

Когато беше попитан за отчуждената му транссексуална дъщеря през октомври 2022 г., Мъск каза пред Financial Times: „Не мога да ги спечеля всички” и увери, че има добри отношения с всичките си други деца. По неговите думи, решението на дъщеря му е причинено от „неомарксисти” в образователните институции.

Наскоро Мъск подкрепи кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп и се ангажира да внася 45 милиона долара на месец в про-Тръмп инициативата “супер PAC”, наречена America PAC. Очаква се Тръмп да отмени правата на транссексуалните, ако отново бъде избран за президент през ноември.

Според публикация на 19th News, която се позовава на видеоклип от кампанията на Тръмп през февруари 2023 г., той “ще прекрати финансирането на програмите Medicare и Medicaid за болници, които предоставят грижи, потвърждаващи пола на транс-младежи, ще се опита да обвини учителите в полова дискриминация за утвърждаване на полова идентичност на учениците и ще нареди на федералните агенции да преустановят всички програми, които насърчават концепцията за пола и смяната на пола на всяка възраст”.

Американската академия по педиатрия и други големи медицински организации, включително Американската медицинска асоциация, Американският колеж по акушерство и гинекология и Световната здравна организация, „подкрепят предоставянето на достъп на транссексуалните юноши до здравните грижи, от които се нуждаят”.

Във вторник Нюсъм отвърна на Мъск с публикация в X: „Ти прегъна коляното” и включи екранна снимка на публикация от 2022 г. в социалната мрежа Truth Social, в която Тръмп ругае Мъск.

„Когато Илон Мъск дойде в Белия дом с молба за помощ за всички негови многобройни субсидирани проекти, независимо дали става дума за електрически коли, които не се движат достатъчно дълго, коли без водач, които катастрофират, или ракетни кораби за никъде, без каквито субсидии той би бил безполезен, и като ми разказваше как е бил голям фен на Тръмп и републиканец, можех да кажа „падни на колене и се моли” и той щеше да го направи”, написа Тръмп през 2022 г.

Година по-рано, през 2021 г., Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, премести корпоративния щаб на автомобилния производител от Пало Алто, Калифорния, в Остин. Но Tesla запази своя офис в Пало Алто като „инженерна централа”. Компанията дори се разшири на това място и през февруари 2023 г. даде пресконференция там с Newsom.

Коментари по темата: „Илон Мъск заплаши да изнесе фирмите си от Калифорния”

добавете коментар...

  1. kareN

    get woke, go broke

Коментар