Написаха концепция за е-управление до 2015

Концепция за електронното управление на страната до 2015 година публикува Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Документът е работен и предполага обсъждане и оформяне.

В изпълнение програмата на правителството и политиката за развитие на електронното управление, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията инициира създаването на Концепция за електронно управление в България 2010-2010 г.“ – се казва в съобщение на сайта на МТИТС.

Документът бе публикуван в електронен вид на сайта на министерството. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане.

13-страничната концепция маркира визията, целите и принципите за развитие на електронното управление у нас. Описани са принципи на сътрудничество, включително публично-частно партньорство, принципи на архитектурата, която трябва да е „ориентирана към услуги“, както и факторите за успех.

Публикуваната концепция вече отнесе критики от редица специалисти, следящи отблизо развитието на електронното правителство у нас през последните години. Facebook групата „еБългария 2020“ публикува връзка към документа, а мнозина изказаха разочарование от това, че документът не казва нищо конкретно.

Някои го определиха като „висша форма на нищоказването, еманация на бюрокрацията и словоблудна есенция”. Според други, авторите на концепцията, които впрочем МТИТС не е посочило, са „достойни следовници на Кузов, Калчев, Вачков и Василев“.

Коментар