КЗК прие нови антимонополни правила

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие правила за разглеждане на предложения за поемане на задължения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Настоящите правила са изготвени в изпълнение на Плана за действие за 2010 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС. Те се основават на опита на националните органи по конкуренция в държавите – членки на Европейския съюз и Европейската комисия, уточниха от КЗК.
В документа са уредени критериите и процедурата, въз основа на които комисията с решение може да одобри поемане на задължения от предприятия или сдружения на предприятия.
Поемането на задължения има доброволен характер, като процедурата започва по инициатива на ответната страна. Предприятията могат да направят своите предложения в определения по чл. 74, ал. 2 от ЗЗК срок за представяне на възражения по твърденията за извършено нарушение.
Предложените задължения могат да имат поведенчески или структурен характер, както и да бъдат от положително или отрицателно естество. Задълженията с поведенчески характер са свързани с предприемане на определени действия или предписват въздържане от определени действия (напр. изменение на общи условия; промяна на търговски практики и др.).
Задълженията със структурен характер предвиждат промяна в правно-организационната форма на съответното предприятие или сдружение, както и в положението му спрямо други предприятия или сдружения.
Предложените задължения могат да бъдат положителни, когато предписват осъществяване на определено поведение, или отрицателни, когато изискват преустановяване или въздържане от осъществяване на конкретно поведение.
Въз основа на посочените в правилата критерии, комисията дава оценка дали предложените задължения са подходящи и дали биха могли да доведат до възстановяване на конкуренцията на съответния пазар. КЗК уведомява останалите участници в производството за постъпилото предложение и им предоставя срок не по-кратък от 7 дни, в който могат да представят своето становище по предложенията.
В случай че КЗК прецени, че поемането на задължения е целесъобразно, комисията може да постанови решение, с което прекратява образуваното производство, без да установява наличие на нарушение. Одобрените задължения придобиват обвързващ характер за съответните предприятия или сдружения на предприятия и подлежат на последващ контрол относно пълното, точното и своевременното им изпълнение.
КЗК разполага със самостоятелна преценка относно възможността да открие процедура за разглеждане на предложения за поемане на задължения, възможността да одобри конкретни предложения и с какъв вид решение – за установяване на нарушение или за поемане на задължения да приключи производството.

Коментар