Ръст на измамите в Telegram с притежатели на криптовалута 

Популярните приложения Telegram и WhatsApp са предпочитани от крипто-измамниците
(снимка: CC0 Public Domain)

За бум на измамите в Telegram, свързани с криптовалути, алармираха от борсата за цифрови активи Binance. По данни на компанията, друга популярна за инвестиционни измами апликация у нас е WhatsApp.

Популярно със сигурността и защитата на личните данни, приложението за изпращане на съобщения Telegram е спечелило доверието на крипто общността. Някои функции на Telegram обаче предоставят и възможности за измами, наред с WhatsApp – апликацията, на която киберпрестъпниците с разчитат все повече, за да таргетират потребителите на Binance.

Ръст в опитите за измами

“За съжаление с настъпването на крипто бул маркета, опитите за измами срещу притежателите на криптовалути бележат значителен ръст. Най-често става въпрос за международни престъпни групи, които обаче не подминават и България. На наша територия сме засичали почти цялата палитра от възможни измами, включително и такива с фалшиви WhatsApp групи”, коментира Веселин Георгиев, мениджър за България на Binance.

По неговите думи, най-честата практика е кражбата на самоличност на разпознаваеми в компанията лица. “Самият аз съм бил имперсониран – измамниците вземат моето име и снимка от публично събитие, и след това се представят за мен”, сподели Георгиев.

Той съветва потребителите винаги да подхождат критично и със съмнение. “На първо място Binance не създава групи с цел организиране на игри в популярните месинджъри, нито предоставя финансови съвети в тези чатове. Ако попаднете в такава, трябва да сте сигурни, че това е скам”, предупреди Георгиев.

“Освен това служител на Binance никога няма да ви пише на лично съобщение в Telegram или WhatsApp, освен ако не става въпрос за измама. Единственият начин да се свържете с Центъра за обслужване на клиенти на компанията е през официалното приложение”, поясни той.

Измамите обикновено включват фишинг или инвестиционни схеми, като една от отличителните характеристики на скамърите е добавената информация за акаунта, отбелязана в секция “биография”. Често те използват официалното лого и името на компанията, за да  изглеждат надеждни пред потребителите, а те да предадат активите си.

Съвети за защита

От Binance призовават потребителите да подхождат мнително и да не се доверяват на предоставената информация в поле “bio”, тъй като може да бъде лесно манипулируема.  Измамниците често скриват потребителското име, докато предоставят “официална” информация в полето “bio”, за да заблудят потребителите.

При проверка информацията за акаунта, компанията съветва да бъде обърнато внимание на всяка буква в потребителското име – заиграване с главни и малки букви, както и специалните символи. Някои измамници използват замествания на специални символи или променят големината на буквите, за да оформят акаунтите си подобни на официалните.

Крипто борсата предлага на потребителите специален канал за проверка – Binance Verify, който е полезен за верификация на акаунти в социалните мрежи. Чрез въвеждане на потребителското име в лентата за търсене, потребителят прави проверка за автентичността на профила.

Потребителите могат да се застраховат допълнително, като избягват инсталационни пакети от уебсайтове на трети страни. Чрез активиране на 2FA (двуфакторно удостоверяване), могат да добавят допълнително ниво на сигурност към профила си в TG. Това затруднява хакерите.

Binance съветва още потребителите да се въздържат от споделянето на лична или чувствителна информация. Това включва име, потребителско име, телефонен номер, имейл адрес, пароли, данни за банкови сметки и др. Важно е потребителите да не кликат върху връзки, споделени от ненадеждни източници.

Коментар