Стартъп за очила за незрящи привлича 5 млн. евро

Корнел Амарией, основател на .lumen, е израсъл в семейство с увреждания и е видял от първа ръка как технологиите помагат на хората (снимка: .lumen)

Стартъпът .lumen, който разработва иновативни очила за незрящи, обяви рунд на финансиране в размер на 5 млн. евро, от които 1 млн. евро са налични в SeedBlink. Това е важен етап в мисията на компанията да направи революция в мобилността на хората с увредено зрение.

Инвеститори и бизнес ангели могат да участват в този рунд на финансиране с минимална инвестиция от 2500 евро в платформата SeedBlink. Търсената инвестиция е в размер на 1 000 000 евро, като Европейският съвет по иновациите и фондът Venture to Future допринасят с 4 млн. евро.

Въпреки всички технологични постижения, когато става въпрос за мобилността на 338 милиона души с увредено зрение, има само две разпространени решения – кучето водач и белият бастун. Миналата година са изразходвани 500 млн. евро за обучението на едва 2000 кучета водачи, а в света има само 28 000 кучета водачи.

Първият продукт на .lumen – „Очилата” (Glasses) – възпроизвежда основните характеристики на кучето водач, като използва технологията за автономно шофиране. За сравнение, ако кучето водач работи чрез дърпане на ръката, то устройството .lumen прави това със своя патентован тактилен интерфейс, който „дърпа” главата на потребителя. Тази технология е тествана от над 300 незрящи лица от почти 30 държави.

Технологията, на която се базират очилата, е изкуствен интелект за автономно движение на пешеходци (т.нар PAD AI), който представлява софтуер за самостоятелно управление на общо ниво, способен да революционизира роботиката за доставки, AR или и двете. В бъдеще тази технология, която е международно патентована, ще позволи на хуманоидни роботи да доставят пратки до нечия врата.

„Очилата” на .lumen възпроизвеждат основните характеристики на кучето водач, като използват технологията за автономно шофиране (снимка: .lumen)

.lumen ще направи за пешеходната инфраструктура това, което Tesla Autopilot направи за автомобилния свят, казват от младата румънска компания.

„Израствайки в семейство с увреждания, видях от първа ръка как технологиите могат да преобразят живота и колко много неща все още са необходими. Основах .lumen, за да помагам на хората, и по пътя открих, че можем да направим много повече. Отваряме този рунд за всички, а не само за институционални инвеститори, защото искаме повече хора да бъдат част от нашата история. Присъединете се към нас в тази мисия да направим промяна, а не само пари”, призова Корнел Амарией, визионер, главен изпълнителен директор и основател на .lumen.

Фондът Venture to Future предприема една от малкото си инвестиции извън Словакия, с което изразява силното си доверие в технологията и визията на .lumen. „Вярваме, че технологията на .lumen може коренно да промени живота на незрящите хора”, заяви Матей Риха, председател на управителния съвет на VFF.

Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink, също подчерта значението на този рунд на финансиране. „Нашата общност от частни инвеститори има възможността да подкрепи една революционна иновация, която променя жизнения стандарт на нуждаещите се. .lumen има изключителен потенциал в мисията си да възстанови мобилността на незрящите и хората с нарушено зрение”.

Стратегическият план на .lumen включва пускане на лимитирана серия през четвъртото тримесечие на 2024 г. и навлизане на пазара в САЩ през четвъртото тримесечие на 2025 г. Целта на компанията е да продаде 10 000 броя от тяхното устройство до края на 2026 г. Тези усилия са подпомогнати от стабилен екип от 50 инженери, професори, експерти в областта на уврежданията, дизайнери и учени.

Иновативният подход на .lumen им е донесъл повече от 40 престижни награди през последните четири години. Стартъпът е признат и за първата румънска компания, избрана за финансиране чрез акселератор от Европейския съвет за иновации, като получава смесено финансиране в размер на 9,7 млн. евро.

Коментар