Еластокалориката може да замени термопомпите

Еластични метални сплави, които се “зареждат” и “разреждат” чрез разтягане, скоро ще отопляват и охлаждат стаите ни – вместо климатици (снимка: CC0 Public Domain)

Еластокалориката има потенциал да замени настоящите климатични и отоплителни системи, предлагайки значителни икономии на енергия, особено в съчетание с фотоволтаиците. Технологията обаче е все още твърде млада и ще трябва да почакаме за сбъдването на щедрото ѝ обещание.

Екип от учени от университета Саарланд в Германия започна разработване на еластокалорична технология за отопление и охлаждане като алтернатива на термопомпите и в частност на климатични системи. Изследователският проект е на стойност 4 милиона евро и има за цел създаване на прототип за „децентрализирана климатизация“ в помещенията.

Според изследователите, тяхната концепция е оценена от Световния икономически форум (WEF) като една от „десетте най-добри технологии за 2024 г.“. Министерството на енергетиката на САЩ и Европейската комисия също я обявиха за най-обещаващата алтернатива на конвенционалното отопление и охлаждане.

Процесът на отопление и охлаждане с твърдотелни материали се основава на транспортиране на топлина от или към дадено пространство чрез зареждане и разтоварване на така наречения „материал с форма-памет“, например под формата на проводници. Материалът поглъща топлина, когато бъде натоварен, например при дърпане, и после я освобождава, когато товарът бъде премахнат.

За тази цел немските изследователи, водени от пионера на еластокалориката Пол Моцки, използват супереластична никел-титанова сплав. Материалите, направени от сместа, се връщат към първоначалната си форма след деформация, тъй като имат две кристални решетки и следователно две фази. Докато водата, например, приема твърда, течна и газообразна фаза, в никел-титановата сплав и двете фази са твърди, но се сливат една с друга.

За разработване на технологията за отопление и охлаждане чрез сплавта учените от Саарланд ще си сътрудничат с колеги от университетите в Любляна и Неапол, както и с ирландската компания Exergyn – всички обединени в консорциум. Прототипът, който разработват, трябва да послужи за климатична инсталация за жилищни сгради. Пресният въздух ще постъпва през тесни вентилационни отвори във външните стени и ще се нагрява или охлажда според нуждите, докато се достигне желаната температура за помещението вътре.

„С нашата технология искаме да отопляваме и охлаждаме пространствата, но не посредством централизирана система, а по-скоро стая  по стая – по децентрализиран и индивидуален начин“, казва Моцки. Компактният модул, който предстои да бъде разработен, трябва да може да се инсталира директно в нови сгради с вентилационни системи в бъдеще.

Посредством еластокалоричната система могат да се постигнат температурни разлики от около 20 градуса при охлаждане и отопление, обясняват немските учени. Технологията може да се превърне в алтернатива на конвенционалните методи за климатизация, тъй като не изисква охлаждащи течности и използва значително по-малко енергия.

„Ефективността на еластокалоричните материали е повече от десет пъти по-висока от днешните климатични или отоплителни системи – този вид материали ще изискват значително по-малко електроенергия“, казва Моцки.

Коментари по темата: „Еластокалориката може да замени термопомпите”

добавете коментар...

  1. 20 градуса

    Ако може да направи разлика от до 20 градуса не е за нашите географски ширини

  2. Дело

    Нова нещо го има от 1989 г. Материалът се казва нитинол. Въпросът е в механичната устойчивост. Представете си една жица да се огъва 10 г.

  3. ДаКастрирамеСулюПаси

    А гювендиите спермо-помпи,никой не може да ги замени.Ше ги има докато свят светува и докато има мъже.

  4. Anonymous

    Някаква теория… Хората в Германия не трябва да живеят с заблудата, че ще продължи да плува все така уверено техния кораб! Отказаха се от гарантирана и евтина енергия, по политическа линия… Сега да опъват жартиерите … Колапсът скоро ще ги накара да мислят за физическото оцеляване и до там! Честито!

  5. Anonymous

    Гледайте сега едно време така се говореше и за пелтие елементите ама какво стана, дедов.

  6. Познавач

    Първи от това чудо ще се възползват богатите, останалите ще духат супата…

  7. Anonymous

    Дали ще има достатъчно титаний за всяка къща или това си е една екзотична, силно ограничена технология…

  8. Никола Панайотов

    Супер Германия отново е водеща и трябва тази технология да бъде много добре спонсорирана от Европа за да не отиде в САЩ или Китай.да така ще се пести енергия.

Коментар