Intel замрази проекти в Италия и Франция поради загуби

Intel продължава да преследва амбициозни цели в Европа, въпреки трудните „икономически и пазарни условия” (снимка: CC0 Public Domain)

Американският чипмейкър Intel спря няколко големи инвестиционни проекта в Европа поради „финансови загуби”. По-конкретно компанията замрази проекти във Франция и Италия, пренасочвайки инвестициите към Ирландия, Германия и Полша, съобщи Politico.

Intel вече има усъвършенствано производство на полупроводници в Ирландия. В Германия предстои изграждане на една от най-модерните фабрики за чипове в света. В Полша компанията ще построи модерен завод за опаковане на чипове.

Във Франция Intel планира да създаде нов център за изследвания и разработки в областта на изкуствения интелект и високопроизводителните изчисления. Предприятието трябва да се намира близо до Париж.

Проектът, който първоначално трябваше да отвори врати в края на тази година, се очакваше да привлече 450 нови служители. В момента обаче проектът е спрян поради „промени в икономическите и пазарни условия”. Въпреки паузата, Intel твърди, че Франция остава потенциално място за създаване на нов R&D център.

В Италия компанията възнамеряваше да изгради предприятие на стойност 4,5 милиарда евро с персонал от 1500 души и да организира логистична мрежа за 3500 доставчици. Експанзията на Intel на Ботуша беше до голяма степен възпрепятствана от провала на придобиването на Tower Semiconductor – израелска компания, свързана с италианската STMicroelectronics.

Сделката се провали поради липса на одобрение от китайските регулатори, което в крайна сметка повлия на плановете на Intel да засили присъствието си в Италия. Но въпреки че някои проекти в Европа са спрени, компанията все още преследва амбициозни цели в Германия и Полша.

В Германия Intel изгражда огромен фабричен комплекс, а инвестициите в първия етап на строителството ще възлязат на 30 милиарда евро. Различни закъснения отложиха стартирането на това начинание до края на 2028 г.

Във Вроцлав, Полша, Intel иска да построи завод на стойност 4,6 милиарда евро за модерни чипове, който ще работи съвместно с немско предприятие, където ще се произвеждат чиплети и опаковки за тях.

Коментар