Telegram продължава да расте главоломно

950 милиона е броят на активните месечни потребители Telegram към момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Платформа за съобщения Telegram, която се превърна в основен източник на информация за голяма част от населението в евразийското пространство, приближава крайъгълен камък в своето развитие.

Броят на месечните активни потребители (MAU) на Telegram достигна 950 милиона души, сочи статистика от рекламната платформа на месинджъра. До края на годината Telegram ще премине границата от 1 милиард потребители, надява се основателят и мениджър на проекта Павел Дуров.

Индикаторът MAU (Monthly Active Users) показва броя на хората, които използват платформата поне веднъж месечно, и е публикуван на страницата на рекламната платформа на Telegram. В последната актуализация активната аудитория на месинджъра достигна 950 милиона потребители.

„Telegram достигна 950 милиона активни потребители месечно – през пролетта имаше 900 милиона. Наближаваме един милиард!”, коментира основателят Павел Дуров в своя канал.

За последно Дуров говори за размера на аудиторията на месинджъра по време на интервю с американския журналист Тъкър Карлсън през април. Тогава шефът на платформата каза, че броят на потребителите е достигнал 900 милиона, 2,5 милиона души се регистрират дневно и до края на годината, според неговите изчисления, активната аудитория трябва да достигне 1 милиард души.

По-рано стана известно, че през годината броят на ежедневните активни потребители на Telegram в Русия се е увеличил от 52 милиона на 61 милиона души – за сравнение, конкурентната услуга VKontakte за същия период се е увеличила от 52 милиона на 55 милиона.

Telegram е изключително популярна в Украйна, Казахстан – където според някои източници я ползват 18 милиона души – и в редица други страни от постсъветското пространство. 

Коментар