Световен рекорд за даунлоуд през 4G/LTE

Световен рекорд за теглене на съдържание със скорост 1 Gbps чрез технологията 4G/LTE постигна Ericsson по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Демонстрацията използва Multi Carrier и MIMO технологии и комерсиален LTE хардуер на шведската компания.

Комбинирането на тези технологии прави възможно достигането на скорост от 1 Gbps. За целите на демонстрацията се разчита на 4 честотни ленти по 20 MHz всяка, т.е. 80MHz общо и 4×4 MIMO, като данните се изпращат безжично по четири информационни канала.
На конгреса Ericsson ще извърши и демонстрация на живо на първата в света високоскоростна мирковълнова радио връзка с преносен капацитет от 2.5Gbps. Това е най-актуалният опит на компанията да поддържа високи скорости за пренос на данни в мрежата, както и да потвърди възможностите си за достигане на капацитета, необходим за пълно развитите LTE системи.
2.5-гигабитовата връзка използва новата честотна лента 70-80GHz (E-band) за безжичен пренос на големи обеми данни.
Ericsson прогнозира, че до 2020 г. ще има 50 милиарда свързани устройства. Пациентите ще бъдат дистанционно свързани с болниците, товарните камиони ще получават онлайн инструкции от логистичните центрове за по-ефикасен маршрут, а учениците от градовете ще имат връзка с ученици в отдалечени региони в другия край на света.
Няколко водещи оператори вече основаха М2М отдели (за разработване на решения за връзка на мобилни устройства с машини), за да задоволят подобно търсене. „В това отношение, ние трябва да преминем от традиционните телеком услуги към IP; от хардуер, към софтуер; от внедряване на мрежи към мрежово развитие”, каза Ханс Вестберг, президент на Ericsson.
До 2015 г. абонатите на мобилни широколентови услуги ще се увеличат шест пъти, а генерираният трафик да нарасне с над 50 пъти в сравнение с края на 2009 г. В същото време броят на смартфоните ще се увеличи четирикратно, а трафикът, който те генерират, ще нарасне с повече от 25 пъти, заяви още Вестберг.

по темата: „Световен рекорд за даунлоуд през 4G/LTE”

добавете коментар...

  1. kamenator

    На много места се прокарва твърдението, че до 10 години кабелът ще изчезне окончателно. Това си е напълно логично стечение на обстоятелствата с оглед на развитието на технологиите. Най-елементарният признак е, че лаптопите заемат все по-голямо в избора на хората дори и за домашно ползване.

  2. luciano

    То няма и смисъл да ги сравняваме, защото там става въпрос за 4G, а всички оператори предлагат само три. Максфрий е 4G мрежа и тя може да се опита да гони ериксоните, въпреки че у нас е най-качествената;) То никога не пречи повече

  3. kamenator

    Това не означава 1ГБ/сек:), а към 120 МБ/сек, което е напълно достижима скорост през лан нет. И тук излиза, че сме доста далече от тези услуги като сравним с КБ-товете на surf-a.

  4. TechNews.bg

    Тези безжични скорости не мога да си ги представя дори с кабела. Да не говорим за мобилните услуги у нас, където свалям филм за 2 дни…:(

Коментар