Всевиждащи камери и BMS решения на Security 2010

Камери за наблюдение, които виждат и на тъмно и много надалеч, цялостни интегрирани системи за управление на всички сензори и датчици в сградата и софтуерни системи за извличане на максимален ефект от модерните мегапикселови камери доминират сред новите технологии, които са център на вниманието на Security 2010. Изложението потвърждава, че у нас са налице решения от най-ниския до най-високия ценови клас, от слабо известни турски и китайски марки до утвърдени имена като например Sony или Paradox. Като цяло обаче шоуто е доста притихнало в сравнение с предишни години – подвластен на инвеститорите в строителството, този бранш е също един от най-потърпевшите от кризата.

Охранителни камери с екстра възможности

С мегапикселови камери вече никой изложител не се хвали. Те бяха топ-тема преди година-две. Устройствата с висока резолюция и сега се представят навсякъде, но хитът тази година са камерите, които могат нещо повече от това да показват висококачествено детайлно изображение.

Камерите с инфрачервена светлина са способни да виждат отлично дори и на тъмно и се лансират активно от доставчиците на системи за периметрова охрана. Polimex например представя охранителен терминал, който съчетава в себе си биометрично решение – четец за пръстови отпечатъци – с IR камера, която сканира и разпознава лица. Разпознаването се прави със софтуер, който сравнява всяка сканирана физиономия срещу база данни с лица.

Ranina пък показва модификация на IR камера, предназначена за домофонни системи. Дискретното устройство, наподобяващо обикновен портален звънец, разполага с миниатюрна вградена камера и инфрачервен излъчвател, така че „осветява“ госта, дошъл по тъмна доба. На другия край на системата, у дома, стои „handsfree“-домофон. Наречен е „handsfree“, защото не ангажира ръцете на домакина със слушалка, а вместо това на малък екран показва физиономията на госта и има няколко бутона за действия.

Термовизионните камери са другият хит, когато става дума за видеонаблюдение и видеозаснемане. Ако камерите с IR излъчване „виждат“ само в близките десетина метра, термовизионните виждат надалеч – на 100, 200 и повече метра. Технологията е позната от военното дело, а едно от предложенията в тази област е на фирма Анди – друг традиционен изложител на Security.

Сектрон пък демонстрира на живо на щанда си как функционира термовизионна камера. Моделът е интересен с това, че сканира температурата на движещите се обекти и я сравнява с предварително зададен праг, при надвишаването на който алармира. Предназначен е за инсталиране на летищни и гарови терминали и може да „следи“ за телесната температура на пътниците – способ, станал изключително актуален покрай свинския грип.

Измежду демонстрираните модели камери за видеонаблюдение тихомълком се прокрадва нова тенденция: камерите да извършват част от аналитичната дейност, която иначе е задача на централизиран модул за следене на периметъра. Една традиционна система за видео-охрана би анализирала изображението, постъпващо от всички камери, и при настъпването на дадено събитие, регистрирано от една от тях – например при появата на човек периметъра – би алармирала за случката. Все повече обаче производителите си позволяват да възлагат този анализ на самите камери. Така се получава, че камерата снима и анализира изображението, а едва при настъпването на събитие изпраща сигнал и образ до централизирания модул – сърцевината на системата. Предимството е в намаляването на трафика. Няколко изложителя на Security 2010 показват такива устройства.

BMS

BMS, Buliding management system или система за сградно управление – това е понятие, за което тази година се говори доста активно на Security изложението. Идеята за интегритет на решенията за защита вече е узряла.

Традиционно BMS системите обвързват всички сензори и датчици в един офис или една сграда, предоставяйки възможност за централизираното им управление. Това може да включва модули за управление на осветление, щори, пожарогасителни модули (спринклери), климатични и отоплителни тела, СОТ модули, термо-сензори и др.

Контролери 5-в-1 за BMS е една от новостите на Polimex. Системата работи с пожароизвестителни сензори, СОТ датчици, термостати, биометрични датчици за контрол на достъпа, сградна автоматизация. Всеки контролер управлява едновременно до 128 устройства. Imperial, мини-BMS на популярната марка Paradox, пък е предложението на Сектрон. От 32 до 512 устройства могат да се свържат към контролер чрез разширяване на лицензите.

От най-малките до най-големите

Модули, технологии и решения от най-ниския до най-високия клас характеризират предлагането на българския пазар, синтензирано в изложението Security 2010. Така например на първи етаж турската фирма Kest Security за алармени системи търси партньори за България. Устройствата имат претенцията да са „Paradox на много по-ниска цена“, а изисквания към партньорите-инсталатори на практика няма. Нужно е само да имат желание. В другия край на скалата могат да се посочат оптичните системи за периметрова охрана Remsdaq – оптични влакна, които се поставят по границите на периметъра и улавят вибрациите, регистрирайки всеки възможен опит за пробив. Системата се настройва интелигентно, така че да не се задейства от метеорологични въздействия (напр. вятър) и не-човешко присъствие (напр. кучета, птици). Доставчикът Сектрон, който предлага и други високтехнологични решение за защита, има високи изисквания към партньорите, с които работи.

Сред любопитните предложения на Security 2010 е биометрична система, базирана на разположението на кръвоносните съдове, показвана от Ranina. Вместо да сканира релефа на пръстите, системата сканира мрежата от кръвоносни съдове. Решението е за параноици, защото изхожда от предположението, че и системата за пръстов отпечатък може да бъде „хакната“ чрез отрязване пръстите на оторизирано лице.

DVR система с D1 резолюция пък е сред интересните оферти на Анди. Това е най-високата възможна резолюция за видео в реално време и запис.

Софтуер за видеонаблюдение, чрез който се задава виртуален периметър за следене, е разработила Ashmi Systems. Чрез него вътре в изображението, постъпващо от дадена видекокамера, се задава периметър, за който се следи дали ще бъде нарушен. Системата следи траекторията на всеки обект, нарушил периметъра, и времето му на престой вътре. Може да се използва за подсигуряване на касови гишета в търговски обекти, като допълнителен модул синхронизира информацията от камерата с данните за продажбата от POS терминала. Освен за охрана, този софтуер може да се използва например за проследяване ефективността на промоции в магазини, събирайки статистика за това колко души са посетили един промоционален щанд и колко време са се задържали пред него.

GSM-web базирана система за защита пък е създала фирмата Технопол. Подходяща е за обекти с голяма площ, например индустриални предприятия. Сензори и датчици за охрана, монтирани в ралични краища на обекта, изпращат данните си по GSM мрежата посредством GPRS трасе до една централна точка, където информацията се трупа и обработва. Тази точка има уеб-свързаност и може да изпраща данните към централизиран сървър, позволявайки отдалечено наблюдение и управление през всяка точка в света, имаща интернет свързаност.

Затишие преди буря или преразпределение на пазара?

Тъй като индустрията, свързана с решения за физическа сигурност, е до голяма степен зависима от строителството и инвестициите в нови обекти, то без съмнение кризата удари особено силно доставчиците от всички размери и направления. Застоят се усеща и на самото изложение. То е по-малко от предишните издания, а и като че ли с по-малко посетители.

Това в съчетание с традиционната ценова чувствителност на пазара обяснява защо в момента своя бум изживяват малките фирми и доставчици на евтина техника за защита. Мнозина дребни строителни инвеститори са насочили вниманието си към системи, които не струват скъпо и осигуряват прилично качество. Големите играчи пък, предлагащи висококласни маркови решения, в момента са зависими преди всичко от търгове, където изискванията за обороти от предишни години не позволяват на малките доставчици да играят. Те са търсени, макар и значително по-рядко, и от големи строителни компании, които не провеждат търгове, но традиционно работят с по-сериозни и големи доставчици на охранителни системи.

Всеобщото очакване е, че с настъпването на втората половина на годината бизнес-климатът ще се затопли.

Коментар