Google отвори достъпа до AI модела Gemini 1.5 Flash

Нов AI модел на Google идва с подобрения в цялостното качество на реакцията и намалена латентност (снимка: CC0 Public Domain)

Новият генеративния AI модел Gemini 1.5 Flash на Google вече е отворен за безплатен достъп на повече от 40 езика и в над 230 държави и територии по света, съобщи разработчикът.

Google обяви “цялостно подобрение на качеството и намалена латентност, с особено забележими подобрения в разсъжденията и разбирането на изображението” с пускането на бързия и лек AI модел Gemini 1.5 Flash.

Значително е увеличен размерът на контекстния прозорец, добавена е възможност за изтегляне на файлове от Google Drive и са разширени възможностите на Gemini за тийнейджъри и мобилни приложения.

Широка достъпност

Google поставя като приоритет максималната достъпност на новия модел Gemini. Компанията започна постепенно да пуска Gemini в Google Messages за устройства с Android в Европейското икономическо пространство (ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), Обединеното кралство и Швейцария. Потребителите вече могат да комуникират с Gemini на френски, полски и испански.

Междувременно Google разшири достъпа до мобилното приложение Gemini в повече региони и насърчи тийнейджъри над 13 години да използват AI инструментите. Компанията въведе персонализиран процес на включване за тийнейджъри и ръководство за AI грамотност, за да помогне на потребителите от всички нива на умения да разбират по-добре училищните предмети, да се подготвят за колеж или да получат помощ за творчески проекти.

Google заяви също, че си партнира с експерти по безопасност и развитие на децата, включително MediaSmarts, Miudos Seguros и Fad Juventud, които „продължават да предоставят експертиза, за да отговорят на уникалните нужди на тийнейджъри и семейства”.

Подобрения в AI модела

Според компанията, новата версия на Gemini предлага значителни подобрения в цялостното качество на реакцията и намалена латентност. Най-голям напредък се очаква в разсъжденията и разбирането на изображения.

Контекстният прозорец е увеличен четирикратно до 32 000 токена. За да се подобри ефективността на използването на голям контекстуален прозорец, скоро ще стане възможно качването на потребителски файлове през Google Drive или директно от устройството на потребителя – досега тази функционалност беше достъпна само в Gemini Advanced.

Като част от усилията за намаляване на халюцинациите на изкуствения интелект, AI на Google вече ще показва връзки към подходящо съдържание, когато отговаря на въпроси, които изискват фактическа подкрепа. В края на параграфа за отговор ще се покаже връзка към сайтове, където потребителят може да прочетете повече темата.

Ако отговорът на Gemini се свързва с информация, намерена с помощта на Gmail, потребителят ще види връзки към свързани имейли. Понастоящем тази функция е ограничена до подсказки само на английски.

Безопасен изкуствен интелект

Google подчерта, че развитието на Gemini „винаги е било ръководено от ангажимент за отговорност и безопасност на потребителите”. Компанията поясни, че следва политика на максимална откритост и прозрачност, разкривайки подробно всички етапи на развитие на Gemini.

Блогът на Google предоставя подробна информация за политиките си по отношение на изкуствения интелект и как се справя със сложни и чувствителни въпроси, свързани с обществен интерес, политически, религиозни и морални убеждения.

Коментар