Започват фирмени одити срещу сивата икономика

Вътрешно фирмени одити по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика” започват във варненския регион. Целта е да се събере информация за фирмите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло, обявиха от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В понеделник, 22 февруари, във Фестивалния и конгресен център на Варна ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена инициативата.
Проектът на АИКБ е четиригодишен и се финансира в рамките на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България.
Основната цел е ограничаване и превенция на неформалната икономика в България, както и в пилотните сектори машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.
В периода на изпълнение на проекта между 2009 – 2013 г. партньорите по него си поставят задача да разкрият формите и моделите на проявление на неформалната икономика, като идентифицират количествените характеристики на проявлението на това явление.
На основата на разкритите тенденции ще бъдат планирани системни стратегически действия по нейното ограничаване и превенция, включително чрез създаване на Национален Център, система за измерване на риска от наличието на неформална икономика, индекс за диагностика и превенциия и обществена нетърпимост към всички форми на проява явлението.
Борбата с неформалната икономика е определяна като приоритет от всички правителства, управлявали страната ни от началото на прехода към пазарна икономика до днес, посочиха от АИКБ. Една от причините за непълните и не особено устойчиви резултати от предприеманите мерки е липсата на координация на национално равнище.
Ето защо приоритет за партньорите по проекта е активното включване и ангажиране в изпълнението му на всички страни, които имат отношение към ограничаването и превенцията на неформалната икономика.

Коментар