Intel се готви за поредна вълна на съкращения

Главният изпълнителен директор Патрик Гелсингер се опитва да преструктурира бизнеса на корпорацията (снимка: Intel)

По-късно тази седмица Intel ще обяви финансовите си резултати за второто тримесечие, но вече се появиха информации за намерението на компанията да съкрати хиляди служители. Целта, разбира се, е намаляване на разходите.

Публикация на Блумбърг изпревари дневния ред за предстоящото събитие, като спомена намеренията на ръководството на процесорния гигант да освободи хиляди служители. Официално съобщение може да бъде направено тази седмица, според източниците.

Засега представители на Intel не са коментирали ситуацията. В момента за компанията работят около 110 000 души, с изключение на служителите в подразделенията, които са в процес на отделяне от корпорацията майка.

Intel вече съкрати около 5% от работната си сила, като още през октомври 2022 година обяви, че ще започне промени в персонала. Съкращенията са част от многогодишния план за намаляване на разходите, който трябва да спести на чипмейкъра общо 10 милиарда долара до 2025 г.

Анализаторите очакват Intel да отчете приходи за второто тримесечие на нивото от миналата година. През второто полугодие компанията трябва да постигне лек растеж и приходите ѝ да се увеличат с 3% до 55,7 милиарда долара за цялата година. Ако това се случи, тогава годишните приходи на Intel ще нараснат за първи път от 2021 г.

Главният изпълнителен директор Патрик Гелсингър се опитва да преструктурира бизнеса на корпорацията, но засега усилията му включват големи разходи за изграждане на нови заводи и премахване на пропастта между Intel и нейните конкуренти в областта на литографските технологии.

Ако Гелсингър реализира идеите си, плодовете от тези усилия могат да бъдат пожънати след 2025 г. Все още обаче финансовите отчети на Intel не дават поводи за радост на инвеститорите в компанията.

Коментар