Акциите на Nvidia падат. Губи ли доверие AI?

Веселяшките разговори на Дженсън Хуанг и Марк Зукърбърг не спряха тенденцията на спад в акциите на Nvidia (снимка: Nvidia)

За трета поредна седмица акциите на Nvidia падат, а това е най-големият доставчик на хардуер за нуждите на изкуствения интелект. Изглежда инвеститорите стават по-предпазливи относно перспективите за възвръщаемост от AI.

През последната година и половина цената на акциите на Nvidia се покачваше бързо, подхранвана от търсенето на хардуер за системите с изкуствен интелект. Вчерашната възторжена реч на шефа на компанията Дженсън Хуанг на SIGGRAPH 2024 и съпътстващите съобщения относно AI не успяха да предпазят акциите на Nvidia от спад в цената със 7% в края на търговската сесия.

Много големи доставчици на полупроводникови компоненти обявяват резултати тази седмица и инвеститорите очакват не най-приятните новини. Самата Nvidia ще отчете своите тримесечни резултати много по-късно, така че нейните доклади не могат да повлияят пряко на текущата ситуация на фондовия пазар.

Акциите на компанията губят стойност от 10 юли. Капитализацията на Nvidia се сви с почти $750 милиарда, въпреки че през юни тя успя за кратко да стане най-голямата публична компания в света по този критерий.

Корекция претърпяха и акциите на британския разработчик на процесорни архитектури Arm – вчера те паднаха със 7%. Анализаторите смятат, че бумът на AI ​​PC няма да може да повлияе напълно на приходите на Arm в средносрочен план, тъй като противоречивите Arm процесори Snapdragon X на Qualcomm скоро ще се изправят пред сериозна конкуренция от продукти на Intel и AMD.

Общата корекция в сегмента на компаниите от технологичния сектор е продиктувана от осъзнаването на инвеститорите, че бумът на фондовия пазар не може да продължи вечно, а високите капиталови разходи в сегмента на изкуствения интелект все още не осигуряват адекватна материална възвращаемост.

Индексът Nasdaq падна с 9% от пика си, достигнат в средата на миналия месец. Според анализаторите на Seeking Alpha, Nvidia може да претърпи по-нататъшен спад в цената на акциите си през втората половина на тази година.

Текущите котировки просто са трудни за оправдаване в една доста напрегната макроикономическа среда. Освен това опитът от предишни борсови бумове показва, че тяхната активна фаза продължава не повече от 12 или 18 месеца, а съответният период при акциите на Nvidia тъкмо е към своя край.

Коментар