Олимпиада 2024: триумфът на роботиката и AI, който пропуснахме да забележим

Френският параолимпиец Кевин Пиет понесе олимпийския факел, ходейки с екзоскелет, задвижван от AI (фото: екранна снимка)

Френският параолимпиец Кевин Пиет, обездвижен от 11 години, пренесе олимпийския факел, ходейки с помощта на роботизиран екзоскелет, управляван от AI. Видеото бързо обиколи социалните мрежи и предизвика възхищение от триумфа на роботиката и изкуствения разум – най-доброто възможно приложение на технологията, което сме виждали.

Френският тенисист Кевин Пиет остава обездвижен от кръста надолу след злополука, когато е само на 11 години. Със започване на Олимпиада 2024 обаче той се изправи на крака, за да пренесе олимпийския огън, ходейки отново, ставайки „пилот“ на екзоскелет, контролиран от изкуствен разум.

„Въпреки инцидента, който го остави неподвижен преди 11 години, Кевин не е вдигнал бяло знаме“, заяви Международният олимпийски комитет в публикация в блог, наричайки Пиет „олицетворение на спортния ангажимент“.

Гледайки го как носи олимпийския факел по улиците на Париж, потребителите из социалните медии изразиха подкрепата си за параолимпиеца. Мнозина определиха събитието като нещо, което „се откроява далеч над всичко останало“, събитие много по-голямо от всички медали в олимпийската история, „триумф на разума, на духа над тялото, триумф на Просвещението“.

Пиет стана един от първите тестери на роботизирания екзоскелет, разработен от френската компания Wandercraft, която пусна иновацията през декември. Екзоскелетът е устройство, захранвано от батерии, което поддържа краката на потребителя и открива кога той иска да ходи или да стои чрез сензор на гърба.

С екзоскелета потребителят може да седи, стои, ходи и изкачва стълби, като управлява посоката и скоростта с ръчен контролер. Като един от първите потребители на екзоскелета, Пиет участва в „кибератлон“: състезание, в което хора с намалена подвижност използват помощни технологии за извършване на ежедневни дейности.

За първи път на Олимпиада 2024 в Париж екзоскелет бива използван при носенето на олимпийския факел.

Коментар