Евтини Arm компютри идват догодина, обеща Qualcomm

Процесорът Snapdragon X ще бъде в основата на ново поколение достъпни AI PC
(снимка: Qualcomm)

Разработчикът на процесори Qualcomm обещава достъпни персонални компютри, базирани на чип Snapdragon X, през следващата година. Цените на този нов клас РС ще паднат до 700 долара, твърди компанията.

На отчетна конференция за финансовите резултати през третото тримесечие Qualcomm не разкри приходите, получени от продажбата на процесори от фамилията Snapdragon X за така наречените AI PC, но даде да се разбере, че през следващата година персонални компютри, базирани на тях, ще се появят на пазара с цени от $700.

Най-достъпният лаптоп, базиран на процесор Qualcomm Snapdragon X Plus, сега е Microsoft Surface, който струва $999. Но компактен настолен РС, базиран на Snapdragon X Elite, може да се купи със $100 по-евтино.

„Гледайки към 2025 г., в допълнение към новите модели устройства, нашата пътна карта за X-Family ще се разшири, за да включва продукти на стойност $700, без да жертва производителността на NPU”, каза изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон, цитиран от The Verge. Шефът на компанията не каза директно, че това ще са лаптопи.

Финансовите отчети на Qualcomm все още не отделят приходите от продажбата на процесори за персонални компютри, защото е твърде рано за това, но ръководството на компанията потвърди, че работи с OEM производители за създаване на следващото поколение компютри Copilot+.

В началото на септември Германия ще бъде домакин на изложението IFA 2024, където Qualcomm планира да представи нови процесори за компютри. Според Амон, компанията ще продължи да бъде един от водещите доставчици на компоненти за сегмента на AI ​​PC-тата.

„Ние вярваме, че персоналните компютри ще се превърнат в основен нов двигател за диверсификация на компанията”, каза изпълнителният директор на Qualcomm.

И все пак пазарният преход към компютър с изкуствен интелект, според Амон, ще бъде стабилно бавен. В същото време някои модели компютри, базирани на процесори Snapdragon X, вече са разпродадени.

Qualcomm планира да представи нов процесор в своето по-традиционно мобилно семейство Snapdragon 8 до края на октомври, а смартфоните, базирани на него, ще бъдат пуснати или до края на тази, или до началото на следващата година.

Междувременно, американският чипмейкър успя да сключи дългосрочни лицензионни споразумения с два големи производителя на смартфони от Китай.

Коментари по темата: „Евтини Arm компютри идват догодина, обеща Qualcomm”

добавете коментар...

  1. 13

    Tова одавна е изобретено и ефикасно със ChromeOS и много по добро според мен.

  2. Blackthorn

    Да се надяваме, че няма да ги предлагат непременно с бозички. Клиентът не е длъжен да плаща за нещо, което няма да ползва.

Коментар